Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Skærmbillede 2014-03-17 kl. 11.11.12

Læg nakken tilbage og ‘Kik op i Århus’


Undgår du af og til en hyggelig slentretur op ad strøget i smilets by, fordi pengepungen ikke tillader uforudsete fristelser? Med Peter Olesens bog ’Kik op i Århus’ i hånden kan du trygt lade pungen blive i lommen og i stedet nyde Århus’ mange arkitektoniske spidsfindigheder og detaljer, der vil åbenbare sig, hvis du blot kikker op.

’Kik op i Århus’ er anderledes og unik byguide, der viser både turisten og den ellers stedkendte Århusianer detaljer i byen, som for de fleste nok ellers var forblevet ukendte eller uopdagede. Bogens udgangspunkt er mødet mellem forfatteren og den 11-årige Sofie, som bor lidt udenfor Århus. Sammen skal de to på opdagelse og Peter vil vise Sofie, hvad Århus rummer, hvis man husker at lægge nakken godt tilbage og kikke op.

Bogen er opdelt i seks forskellige kapitler, der hver især koncentrerer sig om en bestemt del af byen. Første kapital hedder således ’Banegården og Ryesgade’ og her er det blandt andet de mange små detaljer og historier om Århus’ imponerende banegårdsbygning, der fokuseres på. Også den katolske Vor Frue Kirke og dennes fascinerende historie fortælles i bogens første kapitel.

Næste kapital handler om Gågaden ’Strøget’ og sidegaderne og også den traditionsfyldte Katedralskole i Mejlgade, Storetorv, Lilletorv og Frederiksgade tilføjer endnu flere historier og spændende detaljer til bogen. Blandt andet fortælles om Aarhus Katedralskoles hovedbygning, der blev opført i 1763 og om skolens latinske slagsætning, nil non morttale teneus pectoris exeptis ingeniique bonis, som de fleste Århusianske cykelister, der kører gennem Mejlgade på vej til arbejde, må have læst adskillige gange.

Århus Teater får helt fortjent også lov til at fylde et par sider i bogen og bare ved et hurtigt glimt på billederne opdager man, hvor detaljerigt og imponerende teateret faktisk tager sig ud. Peter Olesen fortæller her om billedhuggeren Frederik Karl Kristian Hansen-Rejstrup, der i samarbejde med arkitekten Hack Kampmann står bag ikke alene det betagende teater, men også blandt andet Marselisborg Slot.

’Kik op i Århus’ er en god ide og en gennemført udførelse af en byvandring med et lidt anderledes og unikt fokus. Bogen kan både anvendes i børnehøjde, men er også et oplagt udgangspunkt for indfødte Århusianere eller andre arkitektonisk interesserede, hvis man kunne tænke sig historien bag mange af de detaljer, som man måske går forbi hver eneste dag uden at se eller tænke nærmere over. Prøv det – mange af historierne er værd at kende.

Skriv en kommentar til Læg nakken tilbage og ‘Kik op i Århus’