Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Northern_Winter_Beat_2014

Northern Winter Beat: En festival skabt ud fra pionerbegrebet


Musikfestivalen Northern Winter Beat har indtaget Aalborgs kulturelle scener og er med til at give byen musikalsk varme og glæde i årets første – og kulturelt set – mest kedelige måned. Januar måned. Men hvordan og hvorfor opstod denne festival egentlig? Kultur22 har snakket med en af initiativtagerne, så du kan få et personligt indblik i, hvordan et sådant kulturelt indspark bliver skabt.

Der findes efterhånden utallige festivaler i Danmark. Og de er alle med til at give storbyerne musikalsk og kunstnerisk liv, glæde og frejdighed på alle mulige tidspunkter af året. Men en festival som Northern Winter Beat skiller sig alligevel lidt ud fra mængden i den forstand, at festivalen lægger vægt på, at kunstnerne skal have en vis form for originalitet over sig. Musikken og kunsten skal være noget, som man ikke ser eller oplever hver dag. Noget som ikke er en del af det gængse musiklandskab i dagens Danmark – eller resten af verden.

NWB – hvorfor og hvordan?

Kultur22 har snakket med en af de mange initiativtagere bag denne musikfestival. Han hedder Michael Marino, er 32 år og arbejder til daglig på Huset i Hasserisgade som musikbooker og koncertansvarlig. Min altid nysgerrige kulturspotter-næse ville nemlig gerne vide lidt mere om, hvorfor idéen om ny festival opstår og hvad der er vigtigt, når navnene skal bookes og en festival koordineres. Og måske tilmed også give jer læsere en tilfredsstillet nysgerrighed med oveni hatten.

Dem som stod bag ideen om at bibringe noget musikalsk liv og varme til Aalborg by i januar måned, var nogle medarbejdere hos Studenterhuset, så vidt Michael husker. I samarbejde med Aalborg Events og Kulturforvaltningen fik de Aalborgs mest fremtrædende kulturelle scener samlet; Huset, Skråen og 1000Fryd – og dem selv, selvfølgelig. De fik stederne med på idéen og herefter blev de delt op i to grupper – en styregruppe og en bookinggruppe. Om konceptet bag festivalen udtaler Michael følgende:  Vi ville kunstnerisk set skabe en festival der tog udgangspunkt i pioner-begrebet. Det vil sige, at vi havde en ambition om at præsentere nyskabende, original og kantet musik med kunstnere, der søgte ud over grænserne i forhold til deres genre”. NWB er altså en festival, som ønsker at give plads til en række kunstnere fra ind – og udland, som man andre steder måske ikke ellers tude give sig i kast med – netop på grund af deres skævheder og originale stil og lyd.

Når bookinggruppen arbejder med at stable festivalens program på benene, bruges der meget tid på at drikke en masse kaffe og overveje og afveje, lytte og vurdere, tilvælge og fravælge, hvem der er fede og brugbare af de udvalgte kunstnere – og hvem der ikke er, fortæller Michael yderligere. Fokus for festivalen Northern Winter Beat er, at de vil præsentere publikum for en pose blandede bolsjer. Der arbejdes ud fra ambitioner, drivkraft og passion for musik, kunst og kultur.

Hvis du er blevet nysgerrig og vil vide mere om festivalen, kan du komme til det her. Du kan også følge opdateringer fra festivalen på Facebook her.

Skriv en kommentar til Northern Winter Beat: En festival skabt ud fra pionerbegrebet