Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
"My students were worried about me riding without a helmet, and they knew I loved orange. So they made me this." © Humans of New York

"My students were worried about me riding without a helmet, and they knew I loved orange. So they made me this." © Humans of New York

Historier fra New Yorks gader


Bybilledet er fyldt med typer. En mand med langt, gråt skæg. En pige med runde briller og hang til pink. En dame med tunge silhuetter under øjnene. Men hvem gemmer sig bag disse mennesker? Hvilke historier bærer de rundt på?

New yorkeren, Brandon Stanton, svinger dagligt kameraremmen om halsen og drager ud i byen. Han traver afsted i New Yorks gader og passerer ofte omkring 1000 mennesker, før han træder ud af den summende, travle menneskestrøm, for at komme i snak med en fremmed. Bag den fremmeds lange skæg, runde briller eller trætte øjne gemmer der sig historier om glæde, tristhed, drømme og håb.

Projektet Humans of New York indeholder flere tusinde billeder og historier delt af fremmede, som Brandon har mødt på hans vej. Han publicerer dagligt en eller flere historier fra byen, der aldrig sover. Følg med via projektets hjemmeside, Facebookside eller Instagramprofil. Det er værd at dykke ned i arkivet via hjemmesiden, der indeholder tonsvis af billeder taget de seneste fem år.

Her ses et udpluk af historierne:

"I work at a yarn store." © Humans of New York

“I work at a yarn store.” © Humans of New York

prettytony

“My name is Pretty Tony, Macaroni.” © Humans of New York

"I’m a philosophy professor." "If you could give one piece of advice to a large group of people, what would it be?" "Never make an exception of yourself." "What does that mean?" "People like to make exceptions of themselves. They hold other people to moral codes that they aren’t willing to follow themselves. For example, people tend to think that if they tell a lie, it’s because it was absolutely necessary. But if someone else tells a lie, it means they’re dishonest. So never make an exception of yourself. If you’re a thief, don’t complain about being robbed.” © Humans of New York

“I’m a philosophy professor.”
“If you could give one piece of advice to a large group of people, what would it be?”
“Never make an exception of yourself.”
“What does that mean?”
“People like to make exceptions of themselves. They hold other people to moral codes that they aren’t willing to follow themselves. For example, people tend to think that if they tell a lie, it’s because it was absolutely necessary. But if someone else tells a lie, it means they’re dishonest. So never make an exception of yourself. If you’re a thief, don’t complain about being robbed.” © Humans of New York

"I had a whole vision. I wasn’t a pro, but I could film from different angles and stuff. I was going to have a whole YouTube channel with different kids doing rap battles. I worked really hard at it, but nobody except my friends ever looked at it. And all the adults in my life told me that I was wasting my time. So one day I got mad at life, and started deleting, deleting, deleting, until it was all gone."

“I had a whole vision. I wasn’t a pro, but I could film from different angles and stuff. I was going to have a whole YouTube channel with different kids doing rap battles. I worked really hard at it, but nobody except my friends ever looked at it. And all the adults in my life told me that I was wasting my time. So one day I got mad at life, and started deleting, deleting, deleting, until it was all gone.” © Humans of New York

“When my husband was dying, I said: ‘Moe, how am I supposed to live without you?’ He told me: ‘Take the love you have for me and spread it around.’ © Humans of New York

“When my husband was dying, I said: ‘Moe, how am I supposed to live without you?’ He told me: ‘Take the love you have for me and spread it around.’ © Humans of New York

Er du vild med billeder af new yorkere, så læs også “Bill Cunningham – New York street style“, “Hvad new yorkerne læser”, “Gadefotografen der alligevel ikke blev glemt” og “Hvad er dine planer på en onsdag“.

Skriv en kommentar til Historier fra New Yorks gader