Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
zetland9

Fantastiske journalistiske fortællinger


Hvad kan journalistikken lære af en novelle? Ikke meget hvis man spørger den klassiske nyhedsartikel, men sådan bliver det måske ikke i fremtiden.

Det er forår for fortællende journalistik i Danmark. Såkaldte ”Singles”,  journalistik som blander fakta med længere fortælling, er begyndt at spire frem. Bagmændene tager  især ved lære fra USA, hvor genren har sine rødder. Fællesnævneren er passionen for journalistik med liv og dybde.   

Pionererne fra Zetland

Zetland er en medievirksomhed som blev født i marts  2012. Zetlands hovedsøjle er de journalistiske fortællinger. Sloganet lyder: ”Zetland – blive klogere” og det er netop det, som er målet med Singlerne: At underholde og informere.

Eksempel på en Single – I Tusmørket tusm

I Zetland Singlen ”Tusmørket” dykker vi ned i Odenses kriminelle underverden ledt an af  de mennesker, som selv har været fanger i den:

”Niels føler sig pludselig svedig. Han

har spist dagens håndfuld piller, så han

er ikke stofsyg – men angsten lurer altid

under overfladen, når han er ude at

stjæle. Nu pibler den frem”

Historien fortælles først og fremmest gennem mennesker. Vi møder bl.a. Niels, som lige siden han var teenager, har dækket sit pillemisbrug ved at stjæle. Her følger vi Niels på et af hans utallige indbrud, som pludselig går galt.

Få hele historien

Niels er ikke bare en kilde eller en case. Han er vores guide som tager os med på en rejse. Det klassiske interview bliver omformidlet til en historie med billeddannende scener, som har tid til at udfolde sig ligesom i novellen.

Vi møder også socialrådgiveren på værestedet, den narkoprostituerede, bagmanden og dealeren. Narkomiljøet bliver med andre ord gransket fra næsten alle tænkelige vinkler i en omfattende fortælling.

Hvis du er nysgerrig og sulten efter ny viden, så er Singlerne en fantastisk kilde at få stillet din læsetørst i. Der skrives i en bred vifte af emner, og journalistikken får god tid og plads til at udfolde sig. Anbefalingen er hermed givet videre.

Læs uddrag og gå på opdagelse i Singlerne her:

http://zetland.dk/singler/

Skriv en kommentar til Fantastiske journalistiske fortællinger