Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Freud House

Besøg Sigmund Freud


Psykologen og forfatteren Sigmund Freud måtte i 1938 flygte fra nazisterne. Han undslap med nød og næppe til London, hvor hans sidste hjem i dag er museum – og et oplagt besøgsmål.

Det var over hals og hoved, at den jødiske Familien Freud i sommeren 1938 slap ud af det nazistiske Wien, som nogle af de sidste jøder (Freuds fire ældre søstre blev tilbage og omkom senere i KZ-lejre).

Trods det, at familien kun havde medbragt det mest nødvendige habengut og nazisterne havde beslaglagt hans bankkonti, så flygtede den aldrende Freud alligevel med stil – som rejsende på Orient Expressen. Meget passende for den moderne psykologis fader og en litterær verdensstjerne!

Flugten endte i den engelske hovedstad, nærmere bestemt i Hamptons i det nordlige London, hvor Freud slog sig ned i et hus, der i dag er forvandlet til et museum – der bestemt er et besøg værd og en anbefalelsesværdig oplevelse.

Freud divaen

Den nærmest ikoniske briks, hvor Wiens borgerfruer bekendte deres inderste lyster og dæmoner til den altid analyserende Freud, står i hans kontor i Maresfield Gardens, der også rummer Sigmund Freuds store samling af antikke figurer fra oldtidens Egypten og Grækenland – og er et af museumsbesøgets højdepunkter.

Verdens mest berømte briks

Selv om nazisterne havde forsøgt at stække Sigmund Freud økonomisk, så havde hans verdensberømmelse givet ham mange, formuende disciple, der hurtigt fik ham installeret i en herskabsvilla i den bedre del af London.

Den berømte briks (eller divaen om man vil)  fra Freuds konsultationslokale i Berggasse 19 i Wien blev installeret i huset i Hampstead på hans kontor, der i det hele taget blev genskabt ned i mindste detalje som det tog sig ud i Østrig. Her tog Freud imod klienter til sin død i 1939, forårsaget af kræft i kæben – mon ikke en følgevirkning af hans omfattende cigarforbrug?

Hans lige så kendte datter, hans fortrolige, børnepsykologen Anna Freud boede i huset til sin død i 1982. Hun sørgede for at værne om faderens minde, og derfor kunne adressen umiddelbart efter åbne som museum for verdens nok mest berygtede nervelæge.

Freud reading

Sigmund Freud provokerede det bedre borgerskab ved at blotlægge ‘normale’ menneskers undertrykte lyster og behov. Foruden at tage imod patienter i privaten, var Freud også en arbejdsom forfatter. I 1936 blev han nomineret til Nobelprisen i Litteratur, og han var nomineret til Nobelprisen i Medicin godt 12 år i træk – uden dog at modtage nogen af priserne. Til gengæld blev han i 1930 tildelt Tysklands mest prestigefyldte kulturpris, Goethe-prisen. Det var inden nazisterne tog magten og bandlyste hans bøger og praksis.

Mere end sex og komplekser

Et stop i 20 Maresfield Gardens fører den besøgende ind i sindet på Familien Freud, og især Sigmund Freud. Man mærker her, at der var mere til den gamle cigarrygende provokatør end blot fokuseringen på den forkrøblende seksualangst og neuroser, som moderne psykologi efterhånden har reduceret ham til.

Man mærker, at her levede og åndede en af det forrige århundredes mest banebrydende tænkere. En mand der heldigvis undslap nazisterne, også selv om hans bøger og afhandlinger måtte lide den kranke skæbne at ende på deres hadefulde bål.

Museet er lidt svært at finde, da det ikke adskiller sig synderligt fra de andre boliger i Maresfield Gardens, men museet har en udførlig rejsevejledning på deres hjemmeside.

Skulle man have lyst til, at vise den verdensberømte psykolog en sidste respekt, så opbevares Freuds og hans hustru, Marthas, fælles urne i Golders Green Crematorium, der er åbent for besøgende og ti minutters gang fra Golders Green Metro-stationen.

Skriv en kommentar til Besøg Sigmund Freud