Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
John Leechs illustration til "A Christmas Carol" fra 1930'erne

John Leechs illustration til "A Christmas Carol" fra 1930'erne

Dickens’ klassiske julehistorier


Julen handler på mange måder om den gode historie – hvad enten historien handler om Jesus, nisser eller julemanden.

En klassisk julehistorie er da også en fast juletradition i mange hjem. Personligt skal jeg gerne læse Charles Dickens’ julehistorier når vi nærmer os julen. De fleste kender nok ”A Christmas Carol” – historien om den gnavne Scrooge, der kalder julen for humbug indtil han bliver hjemsøgt af julens tre ånder. Historien er fra 1843, men er på mange måder en almengyldig historie om gavmildhed og næstekærlighed.

”A Christmas Carol” er dog langtfra Charles Dickens’ eneste julehistorie. I ”A Christmas Carol and Other Christmas Writings” er der således samlet otte af slagsen. Ligesom ”A Christmas Carol” handler de øvrige julehistorier ikke om nisser eller rare julemænd. De handler derimod om ånder, fattige mennesker og svære kår.

Selvom ”A Christmas Carol” blandt andet er blevet til en sød børnefilm med The Muppets, er Dickens’ julehistorier som udgangspunkt ikke for børn. De er alvorlige noveller for voksne, der afspejler de hårde tider i 1800-tallets England.

Selvom emnerne i Dickens’ julehistorier på mange måder er triste, er historierne alligevel fyldte med varme. For som i ”A Christmas Carol” skal julestemningen nok indfinde sig til sidst.

Charles Dickens, A Christmas Carol and Other Christmas Writings, Penguin Classics, 2003

Skriv en kommentar til Dickens’ klassiske julehistorier