Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Time Out

Den uomgængelige Time Out


Da fire musikere en varm julidag sidst i 50’erne mødte ind i ”Kirken” vidste ingen af dem, at de den dag skulle indspille et af jazz-historiens største hits ”Take Five” og skabe et af de bedst sælgende jazzalbum nogensinde.

Det var den 1. juli 1959 (Dagen efter årets varmeste dag), stedet var Columbia Records sagnomspundne lydstudie 30th Street Studio på 207 East 30th Street i den nedlagte presbyterianerkirke fra 1875 i New York, musikerne udgjorde ”The Dave Brubeck Quartet” og albummet fik titlen ”Time Out”. Resten er musikhistorie og måske det bedste jazz-album nogensinde – især med evergreenen, den til dato bedst sælgende jazz-single ”Take Five”.

Lyt til ”Take Five”:

Historien om nummeret ”Take Five” er også fortællingen om et mangeårigt parløb mellem vennerne pianisten Dave Brubeck og alt-saxofonisten Paul Desmond. De mødte hinanden i den amerikanske hær udstationeret i Europa under krigen, begge fra San Francisco og musikinteresserede klikkede de øjeblikkeligt.

Bogormen og damevennen Paul Desmond komponerede ”Take Five”, men kunne kun realisere nummeret med kyndige hånd fra Brubeck. Den evigt ydmyge bondeknøs Brubeck fastholdt, at det alene var Desmonds nummer. Alligevel blev ”Take Five” Brubecks obligatoriske signaturnummer også længe efter, at kvartetten var opløst og pianistens og saxofonistens musikalske veje skildtes.

Dave Brubeck Quartet

Farmer-sønnen Dave Brubeck ville egentlig have været dyrelæge, men hans fingerfærdigheder og kærlighed til musikken sejrede. Trods sin moders ihærdige forsøg modstod han længe ethvert forsøg på at lære noder til gengæld havde han en fotografisk hukommelse og kunne huske og spille et musikstykke uden partitur mange år efter, han først havde hørt det. Det var de perfekte ingredienser til en stor jazz-musiker. Her ses han foran flygelet, med vennen og saxofonisten Paul Desmond til venstre, bassisten Eugene Wright i midten og trommeslageren Joe Morello længst til højre.”The Dave Brubeck Quartet” eksisterede fra 1951 til 1967.

Legendarisk jazz

Kæderygeren Desmond døde af cancer i 1977 og Brubeck fortsatte karrieren til sin død – sidste år 2012 i maj i en alder af 91. Der var han for længst med Clint Eastwoods ord blevet en ”Amerikansk Legende” – én af jazzens titaner og altid med musiknumrene fra ”Time Out” på repertoiret på koncertturneer overalt i verden.

”Time Out” er med sine mange dristige (og for Brubeck karakteristiske) temposkift og ørehængende kompositioner som f.eks. ”Blue Rondo À La Turk” og ”Kathy’s Waltz” et af de fornemste eksempler på amerikansk West Coast Cool Jazz. En absolut anbefalelsesværdig lytteroplevelse. Det oplagte sted at begynde rejsen ind i jazzens forunderlige verden for mere uprøvede øregange … eller bare baggrundsmusikken til en timeout i en travl tid.

Skriv en kommentar til Den uomgængelige Time Out