Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
trans

Transformator sætter spotlight på borgerne


Aalborg Teaters lillebror, Transformator, er kendt og anerkendt for deres unikke koncept og nytænkende måde at tænke og udføre teater på. Som det eneste teater i Nordjylland opererer og eksperimenterer Transformator med improvisationsteater genren. Intet er planlagt på forhånd, det hele sker i nuet og med inputs fra publikum. Det unikke ved denne form for teater er, at man kun oplever forestillingerne én gang. Det der sker på scenen er en engangsforestilling og derfor en hel unik oplevelse for de fremmødte. Det er performance, når det er allermest eksperimenterende og når det kommer helt tæt på.

Nyt projekt – Borgerscenen
Og nu tager Transformator så skridtet videre og inkluderer borgerne – dig, mig og os – i deres scenekunst. Ud fra borgernes egne personlige historier skal der nemlig skabes teatermagi.
Transformator har søsat projekt Borgerscenen, som foregår på teateret, men hvor det altså er borgerne af Aalborg, som skaber teaterstykkerne og udfører performancekunsten med deres eget personlige præg og deres egen virkelighed. Ideen bag konceptet er blandt andet udviklet og udformet af Transformators forstanderinde, Minna Johannesson. Hun udtaler følgende om det nye tiltag:

Teateret (Aalborg Teater, red.) er med i et europæisk samarbejde som hedder “Theatron”. Her er vi blevet inspireret af Dresden Schauspielhaus, som har en såkaldt “Burgerbuhne” – en Borgerscene. Jeg og Jens Christian Led, som er den anden leder og dramaturg på Aalborg Teater, tog så ned til Tyskland og besøgte dem. Vi blev meget inspirerede og på den måde fik vi ideen. Transformator valgte så at lege med, og derfor kører vi konceptet fuldt ud, og har forvandlet de almindelige torsdagsarrangementer til det vi nu kalder “Borgertorsdag”. Det er arrangementer, hvor borgerne selv står på scenen i små en-aftens-forestillinger (“Borgerværk”) eller hvor vi inviterer til teatralsk-middag (“Borgermiddag”). Da Transformator er Aalborg Teaters eksperimentscene leder vi selvfølgelig hele tiden efter nye eksperimenter. Derfor er Borgerscenen perfekt for Transformator. Det her er en ny og anderledes måde at lave teater på, og det er lige præcis dét Transformator skal bruges til – at finde nye måder at møde sit publikum på. Transformator har altid haft det som et af sine fokusområder at involvere sit publikum, at nedbryde skellet mellem scene og sal. Og med Borgerscenen tager vi så et skridt længere end før. Nu kommer publikum hele vejen op på scenen – nu er de både tilskuere og deltagere. Det vigtigste at sige om Borgerscenen, er, at det her er folkets scene. Her optræder man som sig selv, ikke som skuespillere der spiller roller, men med sine egne historier, og i kraft af sine egne oplevelser og egenskaber. Borgerscenen er det virkelige rå liv – i et møde med teaterets magi.”

Borgerscene-projektet kommer til at bo på Transformator de næste to år. I denne sæson 2013/2014 byder Transformator på to forestillinger. I den første af disse to hovedforestillinger, er det kærligheden, den ultimative kærlighed, som er omdrejningspunktet. Det sker i Transformators fortolkning af den klassiske historie om Romeo og Julie. Forestillingen hedder ‘Romeo og Julie lever!’ og har premiere den 23. november. Den anden forestilling hedder ’9220: Portræt af en bydel’. Denne forestilling omhandler nysgerrighed omkring Aalborgs betydning som by og aalborggensernes opfattelse og oplevelse af bydelen. Denne  forestilling får premiere i maj 2014.

Det interessante ved Borgerscenen er også at det ikke bare er disse to hovedforestillinger, som er i fokus. Næh, som Minna beskriver, kan du også opleve borgerteater i allerbedste impro-stil hver torsdag på Transformator. Det eneste der er givet på forhånd, er tematikken for aftenen. Herefter skaber DU aftenens teateroplevelse sammen med teaterlederen. Det er med spotlight på dig, den aalborggensiske borger, at der skabes unikt teater ud fra dine holdninger og livserfaringer. Udover dette, som Transformator kalder Borgerværk, byder de også på Borgermiddag; her giver de mad og er mand for at give dig en teatralsk vinkel på livet, mens du spiser en god middag og lærer andre mennesker, som du nok ellers ikke ville have mødt, at kende.

Lyder det spændende, spøjst og en smule grænseoverskridende det hele? Så bør du helt klart tage af sted! Transformators arrangementer er som altid garant for at tage pusten fra dig, at overraske dig, at imponere dig, at få dig til at reflektere over meningen og ikke mindst – at få dig til at grine.

www.transformatorweb.dk kan du læse meget mere og købe billetter til forestillingerne og torsdagsarrangementerne.

Følg også Transformator på Facebook: https://www.facebook.com/transformatorweb?fref=ts.

Skriv en kommentar til Transformator sætter spotlight på borgerne