Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Sorg-og-701

Niels Malmros gør det igen


I går var jeg i biografen for at se Niels Malmros’ nyeste film “Sorg og glæde”. Jeg er stor, stor, stor Niels Malmros-fan og knuselsker hans film; hans måde at skildre livets overgangsfaser har fascineret mig lige siden jeg i folkeskolen blev introduceret til klassikeren “Kundskabens Træ”. Dén film rammer nemlig lige i mellemgulvet, lige dér, hvor det kan mærkes allermest. “Sorg og glæde” kan karakteriseres på samme måde, trods temaet rammer ganske anderledes. De færreste har nok kunnet undgå at læse et eller andet om denne film, da den er baseret på sande hændelser i Niels Malmros’ eget liv. Jeg vil derfor ikke udpensle plottet – det bliver gjort så rigeligt i filmen – men kort fortalt handler den om Johannes og Signe, et forelsket par, der får en skøn og dejlig datter. Og så rammer tragedien. I en psykose af tvangstanker slår Signe nemlig parrets ni måneder gamle datter ihjel.

Filmen indledes med denne frygtelige begivenhed og herefter fortælles hele historien i en yderst vellykket leg med fabula og sjuzet. Som publikum er du fanget fra først til sidst. Er det tragisk? Ja. Er det hele så forfærdeligt at man tror det ikke kan være sandt? Ja. Det er på ingen måder en rar film, som du i fred og fordragelighed kan guffe dine popcorn til. Men den vil noget. Den giver dig en knude i maven, som bliver siddende efter du har forladt biografens mørke. Og det kan jeg faktisk rigtig godt li’. Der skal gå mange, mange år før jeg skal se filmen igen. Men jeg vil stærkt anbefale alle at tage i biografen og opleve endnu et skud på stammen af Niels Malmros’ fantastiske film. Han har gjort det igen, har han.

Til slut vil jeg lade Niels Malmros’ egen definition af filmen stå alene i al sin klarhed: “Sorg og glæde” er en film om tragedie og om skyld. Men mest af alt er det en film om kærlighed.

Filmen har premiere den 14. november. Vil du introduceres til Niels Malmros’ film på en lidt blidere facon, kan jeg anbefale “Kundskabens Træ” og “Kærestesorger” – begge film, som både skildrer overgangen fra barn til voksen samt den svære kærlighed, der ofte følger med denne overgang.

 

 

 

Skriv en kommentar til Niels Malmros gør det igen