Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
No Impact Man

Lev grønt i byen


Ingen kaffe, ingen elevatorer og intet toiletpapir – det er ikke nemt at være No Impact Man, den fyr, der forsøgte at leve en førindustrielle livsstil gennem et år på Manhattan. Og det er endnu sværere at være hans semi-støttende hustru.

Lev grønt, lev minimalt

I dokumentarten No Impact Man (2009) følger vi bloggeren Colin Beavan, som sammen med hustruen, Michelle Conlin, beslutter at leve et liv uden forurening gennem et helt år. Beavans regler var simple; al skrald skulle egne sig til kompost, ingen nyanskaffelser udover madvarer, som var opdyrket inden for en 400 kilometers radius, ingen brug af kulstof-baserede transportsmidler, samt ingen brug af papirprodukter, herunder toiletpapir.

Dokumentaren forløber i flere faser filmen igennem, som til syvende og sidst bunder ud i familien Beavans afbrydelse for elektricitet til parrets niendesals lejlighed. Igennem dokumentaren følges familien nøje, herunder deres 2-årige datter, Isabella, som er alt for ung til at klage sin nød, samt hendes mor, Michelle, som filmen igennem har træng til såvel shopping som kaffe. Sidstnævnte er med 400 kilometer-reglen ikke mulig, da alt skal være lokaltproduceret.

Økoekstremist og mediesensation

Familien Beavan oparbejder således dokumentaren igennem en øko-ekstremistisk adfærd. Dog kan og vil Colin Beavan ikke opgive alt det moderne. Han kunne jo næppe blogge uden en computer, så han får opført et solpanel på lejlighedens bygningenstag, som lige nøjagtig er stærk nok til at holde hans bærbare computer i live. Gennem flere scener i parrets hjem, følger vi familien i stearinglysenes skær.

Uundgåeligt blev Colin Beavan en mediesensation. Han blev således interviewet i såvel radio som tv, men han fik sjældent mulighed for at argumentere for familiens forskellige valg og mulige løsninger, herunder at hvis hele bygningen skiftede til sol- eller vindenergi, så kunne familien Beavan atter slutte deres køleskab til uden at føle nogen former for skyld. Eller at bygningen kunne oprette en fælles kompostbeholder, så familien ikke skulle leve med orme og fluer i lejligheden.

No Impact Man ender imidlertid ikke i et stort miljømæssigt gennembrud, men med en sekvens, hvor filmholdet filmer tilbagekomsten af elektricitet i familiens Beavans lejlighed. Projektet var tidsbegrænset til et enkelt år, men familien – og seerne – har fået øjnene op for hvad blot en smule logisk tænkning kan gøre for miljøet.

Trailer til dokumentarfilmen:

Dokumentarfilmen kan i sin fulde længde ses på filmsforaction.org/watch/no_impact_man/

Films For Action er et fællesskabsbaseret læringsbibliotek for folk, som ønsker at ændre verden.

Skriv en kommentar til Lev grønt i byen