Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Jakob Ejersbo

Jakob Ejersbos Afrika-trilogi


Jakob Ejersbos Afrika-trilogi tager læseren med til et Afrika, der hverken er eksotisk eller medlidende. Et Afrika, der befinder sig meget langt fra Danmark. Jakob Ejersbo er kendt for at skildre misbrugere, rastløse unge og arbejdsløse i deres kamp om overlevelse, og Afrika-trilogien er ingen undtagelse. Trilogien består af romanerne ”Eksil” og ”Liberty” samt fortællesamlingen ”Revolution”, der alle udkom i 2009. Jakob Ejersbo døde af en kræftsygdom, inden bøgerne udkom, og de er derfor færdigredigeret af hans redaktør, Johannes Riis, efter hans død.

I trilogien møder man gang på gang de samme personer, der både agerer som hoved- og bipersoner i de forskellige bøger. Læseren får derfor indblik i flere sider af personerne, alt efter hvor fokus er lagt. Mange af personerne er unge, der på forskellig vis er tilknyttet den internationale skole i Moshi i Tanzania. Både miljøet og de unge er skildret med Ejersbos velkendte ærlighed, og der er derfor ikke lagt fingre i mellem, når læseren kaster sig over den barske virkelighed. I alle bøgerne har Ejersbo en unik evne til at få læseren til at opbygge sympati for de unge i Tanzania.

foto

Eksil
Eksil er den første bog i serien. I Eksil følger man Samantha, der har boet i Tanzania sammen med sine forældre, siden hun var tre år gammel. Samantha lever en rastløs tilværelse på skolen i Moshi, hvor både lærerne og de medstuderende keder hende. Hun søger konstant konflikter og har derfor svært ved at begå sig på skolen. I bogen bliver Samantha sin egen værste fjende, efterhånden som sex, stoffer og alkohol overtager hendes liv.

Revolution
Revolution er en fortællesamling, der samler mange af trilogiens personligheder. Bogens små historier tager læseren vidt omkring i Afrika, når man præsenteres for nye og gamle personligheder. Fortællinger fra Eksil kædes sammen, og personer, som man i første omgang opfattede som ligegyldige, får pludselig stor betydning.

I bogen møder man blandt andet Sofie, der efter en barsk start på livet har fundet sit hjem i Afrika. Man møder Samantha og hendes medstuderende, heriblandt en gruppe indiske piger, der har svært ved at få en tilværelse til at fungere i Afrika. Læseren tages også med ned i Tanzanit-minerne, hvor der arbejdes under gruopvækkende forhold, og hvor menneskeliv ikke har nogen betydning. Derudover følger man personer fra Eksil, der er blevet nødsaget til at forlade Afrika og nu lever i Finland og USA.

Liberty
Liberty er den længste og sidste roman i serien. Det er her, det hele afsluttes, og grænsen mellem liv og død alt for ofte udviskes. Bogens hovedpersoner er Christian, som man allerede kender fra de andre bøger, og Marcus, der arbejder for en svensk familie. Gennem bogen vokser venskabet mellem Christian og Marcus, men helt godt bliver det aldrig. De vil begge to have det, den anden har: den hvide vil være sort, og den sorte vil være hvid.

Jakob Ejersbos forfatterskab
Jakob Ejersbo fik sit store gennembrud med “Nordkraft”, der blev udgivet i 2002. Året efter modtog han De Gyldne Laurbær for bogen, der senere er blevet filmatiseret. Jakob Ejersbo døde i 2008, og året efter udkom hans anmelderroste Afrika-triologi.

Afrika-trilogien tager udgangspunkt i nogle af Ejersbos egne oplevelser. Jakob Ejersbo havde hele sit liv en tæt tilknytning til Tanzania. Som barn boede han i en periode i landet sammen med sin familie. Nogle år senere rejste han sammen med sin far tilbage til Tanzania, hvor han selv var elev på den internationale skole i Moshi. Herefter tog han tilbage til Danmark for at læse en HF. I 2003 rejste Ejersbo igen tilbage til Afrika for at lave research til sin kommende trilogi.

Skriv en kommentar til Jakob Ejersbos Afrika-trilogi