Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
8154759165_c19a4fb09c_b

Er du til steampunk?


Hop med på steampunk-bølgen: Læs eller genlæs Jules Vernes klassiske science fiction-eventyrer.

Tænd petroleumslampen og læg lommeuret fra dig: Vintertid betyder tid til bøger – og hvorfor ikke sætte fuldt tryk under dampkedlen og hoppe med på steampunk-bølgen? Kultur22.dk ser nærmere på litteraturen, der har inspireret en sub-genre til science fiction og en spirende subkultur.

Husker du 1999’er-filmen ”Wild Wild West”? Men-in-Black-helten Will Smith tog cowboyhat på og sprang ud som hemmelig-westernhelt-agent. Et forsøg på at bringe steampunken på det store lærred. Seneste skud på genren var ”Det hemmelighedsfulde selskab” – Sean Connerys rustne filmfarvel fra 2003.

Holder det overhovedet at parre Victoria-tidens dampdrevne teknologi med moderne science fiction, som kendetegner steampunken?

5263801542_1f73111b6e_o

En typisk tidsbeskæftigelse for steampunkere er at re-modificere moderne teknologi, så den kommer til at ligne noget fra 1800-tallet. Her et eksempel på, hvordan en PC kan steampunkes til det bedre. Der findes tusindvis af eksempler på steampunket teknologi, våben, tøj og smykker online – en hel industri på nettet.

Måske ikke altid på film, men til gengæld holder bøgerne, der har sat damp under bevægelsen. Jules Vernes romaner fortjener at blive læst og genlæst.

Steampunkens fader

Aparte ser de ud, når de iklædt høje hatte, kørebriller og korsager mødes til internationale steampunk-møder og udveksler fotos på de mange blogs viet til subkulturen – men ét har de tilfældes, de dyrker Jules Vernes bøger (1828-1905). Verne havde en utæmmelig fantasi og den brugte han til at forudse teknologi, der skulle gøre det muligt mennesket at erobre havet, himlen og rummet.

Victoria's Secret model Candice Swanepoe

Damptrykket steg til uanede højder i steampunk blog-universet, da lingeri-kæden “Victoria’s Secret” i 2009 lod sig inspirere af genren. Her er det modellen Candice Swanepoel, der demonstrer steampunk haute couture. Kilde: flickr commons.

Mest kendt er ”En Verdensomsejling under Havet” fra 1870 om den mystiske og fængslende Kaptajn Nemo og hans ubåd Nautilus, der sænker skibe kloden over. Bogen er måske Jules Vernes bedste? Af samme kaliber er ”Rejsen til Månen” fra 1865, hvor den franske forfatter lader tre tapre astronauter skyde ud i rummet i et kæmpe projektil til Månen og tilbage igen – altså 104 år før Apollo 11 landede på Månen i virkeligheden!

Steam Elephant

En dampdreven elefant er blot én af Jules Verne fantasifostre: Han forudså rumrejser, rejser under havet og i luften. Og så var han ude efter englænderne og deres fremfærd over for inderne og Sydstaternes behandling af slaverne. Her er elefanten fra romanen “Det rullende hus” genskabt til fornøjelse for alle steampunk-fans.

Dampdreven elefant

Mindre kendte er Vernes bøger om den gådefulde ingeniør Robur i ”Robur – luftens erobrer” fra 1886 og ”Verdens behersker” fra 1904. En slags æterens Kaptajn Nemo, der på sit propeldrevne, flyvende skib ”Albatrossen” og senere på fartøjet (en blanding mellem spedbåd, ubåd, bil og fly) ”Terror” spreder skræk kloden rundt. Robur er unik størrelse i science fiction-litteraturen, og ”Albatrossen” er yndlingsmotiv for steampunk-kunstnere.

Mest steampunket af alle Vernes bøger må være ”Det rullende hus” fra 1880, hvor en gruppe englændere rejser Indien rundt med en gigantisk, mekanisk damprevet elefant. Her får Jules Verne plads til krasse kommentarer af englændernes uretfærdige behandling af inderne, noget han allerede tog hul på med ”En Verdensomsejling under Havet”.

Jules Vernes romaner er tidsrejser tilbage til 1800-tallet og er spækket med vilde fantasier om fremtiden. I dag er det steampunk på højtryk, men det er også et must for elskere af science fiction og teknologi.

God læselyst!





Skriv en kommentar til Er du til steampunk?