Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
IK-2-Niemi

En aften i selskab med Mikael Niemi


I torsdags var jeg taget til Kakofoni – foredragsforeningen for Nordisk Sprog og Litteratur ved Aarhus Universitet – for at overvære forfatteren Mikael Niemis foredrag. Det udmøntede sig i en hyggelig aften med dagligstuestemning, kaffe, hjemmebagt kage og en yderst veloplagt Niemi, der med humor, varme og svensk lune fortalte røverhistorier om sig selv og sit forfatterskab. Han koncentrerede sig især om ”Faldvand”, den nyeste roman i forfatterskabet, samt ”Populærmusik fra Vittula”. Jeg vil ikke bruge dette indlæg til at gengive de to bøger – dem skal I meget hellere selv skynde jer at få læst – men vil i stedet introducere til små appetitvækkere til forfatteren Mikael Niemi og hvad han egentlig er for en svensk størrelse.

Forfatteren Niemi

Mikael Niemi debuterede i 1983 med digtsamlingen ”Rusning”. Hans nok mest populære roman, ”Populærmusik fra Vittula”, udkom i 2000 og senest har han udgivet ”Faldvand”. Han har derudover modtaget en del litteraturpriser for sine værker.

Kærligheden til Pajala og musikken

Niemi inddrager flere gange i foredraget hans kærlighed til den lille by, Pajala, der ligger i det nordligste Sverige. Blandt andet fortæller han historien om, da hans absolutte yndlingsband – som jeg desværre ikke fik fat i navnet på – skulle spille en koncert i byen. Denne famøse koncert i Pajala indeholdt massevis af forviklinger, der blandt andet betød, at Niemi endte med at spille bas til koncerten. Udover at være forfatter er Niemi nemlig også ekstremt musikinteresseret og spiller selv både harmonika – og naturligvis bas.

Historiefortæller

Niemi er en historiefortæller. Ingen tvivl om det. Allerede fra starten af foredraget torsdag aften har han publikum i sin hule hånd. Med gestikuleren, humor, en – til tider uforståelig – svensk accent og begejstret indlevelse fortæller han små, underholdende anekdoter. Blandt andet om bogomslaget til ”Populærmusik i Vittula”. ”Det er et skrækkeligt omslag”, siger han. ”Men også Sveriges mest geniale omslag”. Han mener desuden, at ”Populærmusik fra Vittula” en humoristisk bog, hvilket er grunden til dens succes. ”Det er der nemlig ikke tradition for i Sverige”, smiler han. Denne underspillede humor går konsekvent igen i hans små historier. Som da han fortæller, at han på udgivelsesdagen var taget på elgejagt, mens han lyttede til et svensk radiokulturprogram, der skulle anmelde bogen: ”Jeg fik ingen elg, men jeg fik en god anmeldelse”.

Oplevelsen af Niemi

Efter en aften i selskab med Niemi er jeg ikke i tvivl: Han bør både læses og opleves. Sverige, jeg er fan! Får du derfor mulighed for at overvære et foredrag med Mikael Niemi – eller mulighed for at få fingre i en af hans bøger – må du ikke lade chancen gå fra dig.

Skriv en kommentar til En aften i selskab med Mikael Niemi