Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
copyright: Berlinde de Bruyckere

copyright: Berlinde de Bruyckere

Berlinde de Bruyckere


For mig kan der i samtidskunsten være langt imellem, at jeg får en stor kunstnerisk oplevelse; altså en oplevelse som ændrer én for evigt. Men det skulle pludselig ske en dag, hvor jeg mindst ventede det. Når først du har set den belgiske skulptør Berlinde de Bruyckeres kunst, så glemmer du det aldrig igen. Sådan havde jeg det, da jeg så hendes værker første gang. Berlinde de Bruyckere laver den slags kunst som alle forstår, hendes skulpturer skaber et spændingsforhold mellem natur og det menneskelige, hendes værker er lyriske, og består af en kølig og distancerende skønhed – det er kunst, der ikke behøver at blive forklaret.

Nogle af hendes mest ikoniske værker arbejder med den menneskelige figur og med dyr. I hendes voksfigurer genskaber hun følelsen og nærværet af den menneskelige hud. Og hendes procesarbejde med voksfigurene er nærmest som et arbejde med maleri; de mange forskellige lag og sammensmeltningen af nuancer og farver. Hun er blevet kaldt den tredimensionalle version af Francis Bacon, bl.a. pga. deformeringen af kroppen, og forsøget på at skabe en afstand mellem værket og beskueren, men samtidig en indgang og en invitation ind i kunstværket; Bacon brugte store guld rammer og glas, som beskueren blev spejlet i, og de Bruyckere bruger fx hestehud og stof, noget vi som beskuer kan genkende og minder os om vores egen verden.

Netop pga. af disse elementer af genkendelse som voksen, der ligner hud og hesteskindet kan værker som disse virke groteske, særligt fordi skulpturen som medie er et vi møder med vores krop, den har et fysiske nærvær, og derfor en stor kropslig relation, og der bliver da også gjort brug af en hæslighedens æstetik. Mange synes at hendes værker kun handler om død, deformering og ødelæggelse, men der eksisterer meget håb og stor skønhed i disse skulpturer – de er så kraftfulde og majæstetiske på en eller anden måde, selvom de udviser stor skrøbelighed. Og jeg bliver ihvertfald aldrig helt den samme igen efter at have opdaget hendes kunst, og det er ment på den mest positive måde.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar til Berlinde de Bruyckere