Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Nak&Æd

Nak & Lyt


En ny sæson af “Nak & Æd” betyder et gensyn med gamle kendinge, men også et kærkomment genhør med bandet ”Balstyrko”.

Enkelte gange sker det, at musik brugt i tv eller i en film passer så godt til billedsiden, at det bliver umuligt alene at høre musikken senere uden at gense tv-programmet eller spillefilmen for sit indre. Sådan vil mange nok have det, når de hører Bent Fabricius-Bjerres temaer til Matador eller Olsen Banden – og sådan har jeg det med det danske band Balstyrkos musik, efter at DR-producere har limet musikken til billedsiden af jagt-serien ”Nak & Æd”.

Det er næsten umuligt ikke at se de to piberygende skovmænd, Nikolaj Kirk og Jørgen Skoubo (Møller) i eftersårslandskabet med kornet rettet mod vildtet, når Balstyrko toner ud gennem højttaleren.

Det gør ikke noget, for strenger man sig lidt an og lytter efter, så byder Balstyrko på en unik lytteroplevelse – der ikke behøver at være camoufleret i vildtjagt, krudtslam og bål-os.

Balstyrko

Det er Ane Trolle (t.v) og Blæs Bukkis (t.h.) vokaler, der i væsentlig grad er med til at sætte stemningen i programmet “Nak & Æd”. Sangene stammer fra bandet Balstyrkos eneste album “Jagten paa Noget”.

Jagten paa noget

Balstyrko er værd at lytte nærmere til ikke kun som baggrundsmusik, men for deres særprægede omgang med det danske sprog, deres overraskende kombination af så vidt forskellige musikgenrer som halvtresser-jazz, hip hop, elektronisk musik og reggae – og i det hele taget et samfundsrevseri serveret så smagfuldt, at man ukritisk lapper det i sig, som en ret fra Kirks køkken.

Bandets (indtil videre) eneste album udkom i 2009 med titlen ”Jagten paa noget”, efter  tre års ihærdigt arbejde i musikværkstedet fra de tre band-medlemmer Ane Trolle, Blæs Bukki og Ormen. Albummet rummer de fleste sange fra ”Nak & Æd” bl.a. det meget passende intronummer ”Flammer og Steaks”.

mulata

Morgenstemning for Skouboe og Kirk sikres med etioperen Mulata Astatkes særlige og eksperimenterende jazz.

Gensynet med Skoubo og Kirk betyder også et genhør med den etiopiske ethio-jazz’ grand old man Mulata Astatkes ”Tezeta”. Han er også et nærmere bekendtskab værd – når fjernsynet er slukket og jagtsæsonen er indstillet.

Skriv en kommentar til Nak & Lyt

7 kommentarer

  1. Hvad med resten af musikken fra programmet? Så som de ambient sange der lyder lidt brian eno agtigt?

  2. Jeg går ud fra, at den resterende musik må tilskrives “Upright Music”. Som jeg desværre ikke har kunnet finde eksemplarer (eller tracklister) på nogen steder, hverken på iTunes eller Spotify. Men du kan måske skrive til DR og spørge dem? Måske det er musik specielt komponeret/indkøbt til programmerne.

  3. Har fundet en af sangen, “5 Am” af John Rushton! Upright Music er åbenbart et musikbibliotek.

  4. Godt gået. Vil du ikke poste et link som en kommentar her – til andre interesserede lyttere?

  5. http://search.upright-music.com/search?phrase=5%20am

  6. Tak for linket!

  7. Jeg så i aftes Jeres udsendelse Krondyr på Sjælland. Det var en rigtig fin, sjov og hyggelig udsendelse. Dog var afskydningen af krondyrkalven under al kritik. Som det blev vist på TV skete afskydningen gennem tæt buskads, hvilket under ingen omstændigheder er forsvarligt. Selv om den faktiske afskydning ikke skete som vi så det på TV, men et andet sted på forsvarlig vis, er det helt uforsvarligt at vise dette klip på TV som blev vist. Personer der ikke går på jagt kan kun tro, at det er således det foregår, hvilket jeg som jæger må tage stærkt afstand fra.