Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
4687500172_9035163f12_b

Madbibelen du må eje


Mangler du inspiration til at trække i forklædet og sætte blus under kødgryderne, så er kogebogen “Sølvskeen” med sine flere end 2000 opskrifter et sted at starte.

I 1950 udkom il cucchiaio d’argento (sølvskeen) en opskriftsbog, der rummede de bedste retter fra det italienske køkken. Siden er bogen blevet udvidet, redesignet og omskrevet – inden den 8. udgave for første gang udkom på dansk med titlen ”Sølvskeen” i 2007 og en 9’ende udgave i 2012. Værket er den mest solgte italienske kogebog nogensinde og en international bestseller. Og i bogen finder man alt, hvad hjertet og ikke mindst maven begærer.

ricotta-ravioli

Sølvskeen rummer et væld af pasta-opskrifter bl.a. tagliatelle, tortellini, maccheroni, fettuccine, fusilli, linguine, rigatoni, spaghetti og ravioli (billedet) – desuden en let opskrift på hjemmelavet pastadej. Efter at have prøvet smagen af helt nylavet pasta, så går der længe inden man igen køber supermarkedets færdiglavede.

Less is more

Her er opskrifter på saucer, supper, salater, sardiner, skaldyr, skovsnepper til småkager og semifreddi – tematisk opdelt i Primi (forretter), Secondi (Hovedretter) og Dolci (Desserter). Lyder det avanceret og som haute cuisine? Måske. Men det er det heldigvis ikke.

8841177585_3e76979bca_c

Selvfølgelig indeholder “Sølvskeen” også opskrifter på nogle af det italienske køkkens uomgængelige klassikere som f.eks. carpaccio, spaghetti all’amatriciana, vitello tonnato, saltimbocca romana (indlæggets billede) og den søde dessert tiramisu (billedet herover).

Det italienske køkken er simpelt, et bondekøkken i ordets bedste forstand. Italieneren får det mest mulige ud af et sparsom udvalg af ingredienser. Det er opskrifter der er til at gå til, prisvenlige og serveret med appetitvækkende fotos f.eks. får italienerne et vælg af smagfulde retter ud af en nakkekam – et stykke svinekød mange danskere lade blive i køledisken. De fleste ingredienser er heldigvis også til at skaffe i dit lokale supermarked, modsat andre kogebøger.

Og jo, jo, der er opskrifter på pizza også.

mario-bataliarrigo_ciprianiMarchesi

Du får lov at prøve kræfter med nogle af det italienske køkkens stjerner, når mesterkokkene deler opskrifter med læseren. Fra venstre: Fornyeren Mario Batali, indehaveren af den legendariske Harry’s Bar i Venedig Arrigo Cipriani og den første tre-stjernede italienske Michelin-kok Gualtiero Machesi.

Med sine 1264 sider rummer ”Sølvskeen” opskrifter for enhver smag og for kogekoner og kogemænd på alle niveauer. Det er en af de kogebøger du kommer til at slide i ryggen og tyer til, når du er træt af frikadellefarsen.

- Buon Appetito!

Skriv en kommentar til Madbibelen du må eje