Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Carter Brown

Harlequin-bøger til mænd


Harlequin-bøger til mænd, tænker du? Hvad er det nu for noget? Er det sådan noget Fifty Shades of Gray, bare til mænd? Svaret er nej. Nej, det er det ikke. Det er til gengæld pulp fiction med umådelig mange mord og masse af sex indblandet.

Carter Brown

Alan Geoffrey Yates blev i efterkrigstiden et litterært fænomen. Han skrev western under pseudonymet Todd Conway, kærlighedshistorier og science fiction under henholdvis Caroline Farr og Paul Valdez. Det var dog under pseudonymet Peter Carter Brown, senere blot Carter Brown (fornavnet Peter blev droppet på det amerikanske marked), at han fik sit internationale gennembrud som pulp fiction-forfatter.

Carter Brown har solgt mere end 120 millioner bøger på verdensplan, og det skulle eftersigende kun være Biblen, som er blevet oversat til flere sprog end Carter Brown-serien. Populariteten omkring forfatteren og hans værker medførte såvel radiospil, tegneseriehæfter, tre franske film, en japansk tv-serie, samt (og slet ikke mindst) en fransk litterær pris for “The most whiskies drunk in a single novel“.

Sex, humor og mord

– Til helvede med det! sagde jeg da telefonen ringede. Jeg fortsatte med det, jeg var ved.
– Ah! sukkede blondinen og spandt som en kat. – Det skulle du ikke gøre.
– Det gør jeg heller aldrig, sagde jeg.
– For en, der aldrig gør det, må man sige, at du gør det godt, mumlede hun. Så sagde hun ah! igen. Lyden døde hen dybt ned i hendes hals.
– Jeg talte om at tage telefonen, sagde jeg sandfærdigt. – I øjeblikke som dette spørger man sig selv, hvorfor ham Bell overhovedet gad rode med det stads.

Sådan åbner Carter Brown for godterne i Den hængte blondine (dansk oversættelse, 1961), hvor hans hovedperson politiløjtnant Al Wheeler igen har hænderne fulde. Ikke blot med kvinder, men så sandelig også med mord. Udover politiløjtnanten, som uden sidestykke er Carter Browns foretrukne hovedperson, har han også udgivet bøger med blandt andre Rick Holman, privatdetektiv i Hollywood, og Danny Boyd, New Yorks skarpeste privatdetektiv, i hovedrollerne. Fælles for alle Carter Browns krimiromaner er, at de som hovedregel er på mellem 120 til 150 sider, og oser af sex. Historierne spænder fra kidnapningssager til mordudgydelser.

Ligesom harlequin-bøgerne er Carter Browns udgivelser letlæselige og uhyrlig nemme at komme igennem. I perioden 1953-68 udgav Carter Brown cirka 150 krimiromaner, hvilket svarer til omtrent 10 romaner om året. Der er således tale om en form for samlebåndsarbejde fra forfatterens side, hvilket bøgerne selvfølgelig også bærer præg af. Men ligeså let, som Carter Brown havde at skrive dem, ligeså let er læsbarheden. Underholdningsværdien ligger dog ingenlunde under for overstående faktum.

Carter Browns bøger kan findes for en slik i landets antikvariater.

Skriv en kommentar til Harlequin-bøger til mænd