Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Efterårslæsning

Forbered dig på at blive ført bag lyset – Gone Girl af Gillian Flynn


Jeg er aldrig rigtigt hoppet på krimivognen. Jeg synes mange krimier er præget af en vis samlebåndstendens og skabelonprægede plots. Jeg vil dog anbefale både garvede krimi-fans samt dem, der normalt undgår krimier, ligesom mig, til at sætte Gillian Flynns Gone Girl på læseprogrammet dette efterår.

Gone Girl handler om et ægtepar i finanskrise-ramte USA, der kæmper for at holde sammen på deres liv og ægteskab efter begge at have mistet deres job og være flyttet fra New York til ægtemandens barndomsby, en lille flække i Missouri. Fortællingen tager dens afsæt på parrets femårs bryllupsdag. Inden parret kan fejre det om aftenen forsvinder Amy sporløst fra deres hjem, og Nick ender hurtigt som politiets hovedmistænkte. Historien udfolder sig fra både Nicks og Amys perspektiv. I vekslende kapitler læser vi Amys dagbogsindlæg helt tilbage fra den første gang hun mødte Nick til dagen, hvor hun forsvinder, og Nick fortæller sin historie om ugerne efter sin kones forsvinden og om sin kamp for at bevise sin uskyld overfor politiet og offentligheden. Historien fortælles med en jeg-fortæller i form af både Nick og Amy. En jeg-fortæller er en fortæller, der normalt skaber tillid – de fortæller jo noget direkte til dig, ucensureret. Selvom vi finder ud af at både Nick og Amy er fortræffelige til at lyve over for hinanden går det dog først sent op for læseren, i hvor høj grad de også lyver over for dig.

Som dukke på en snor

På klassisk krimimanér forsøger man som læser at stykke sporene sammen og gennemskue, hvem den skyldige er. I løbet af bogen bliver man dog klar over, hvordan man som læser blot er en dukke i Gillian Flynns hænder. Hun er i fuld kontrol over, hvem vi skal føle sympati for og hvornår i fortællingen, og hun er dermed også i fuld kontrol over vores eget forsøg på at udpege en gerningsmand. Fra bogens start bliver man fodret med små bidder og detaljer, der sår spirer af tvivl og ubehag omkring begge karakterer. Romanen indledes af et citat af Tony Kushner der indrammer bogens tema omkring, hvad kærlighed kan drive folk til, og hvordan man aldrig kan vide hvad andre mennesker tænker og føler, selv ikke dem man elsker allerhøjest:

Love is the world’s infinite mutability: lies, hatred, murder even, are all knit up in it; it is the inevitable blossoming of its opposites, a magnificent rose, smelling faintly of blood.

At genlæse dette citat får det til at risle koldt ned af ryggen på mig. Frygt og gru er i det hele taget en del af de følelser der driver læsningen frem. Gillian Flynn planter gennem historien en krybene fornemmelse af, at noget er helt galt, man kan bare ikke sætte fingeren på, hvad det er indtil et formidabelt plottvist afslører roden til ens ubehag.

Med mere end to millioner eksemplarer solgt verden over er Gone Girl en international succes. Bogen udkom i sommers i en dansk oversættelse af Charlotte A. E. Glahn, med den lidt krimi-trivielle titel Kvinden der forsvandt. Det skulle eftersigende være en udmærket oversættelse, men hvis man har engelskfærdighederne synes jeg man skal læse den i originaludgaven.

Filmadaption af David Fincher

Som sædvanlig er der ingen bestseller uden en filmadaptation, og det gælder også Gone Girl. I dette efterår er optagelserne gået i gang med David Fincher i instruktørstolen. David Fincher er bl.a. manden bag filmen med et af de mest berømte plottvists og publikums bedrag, nemlig Fight Club fra 1999. Forholdsvis ukendte Rosamund Pike spiller Amy, mens Ben Affleck skal portrættere Nick Dunne. Filmen forventes at have premiere i Danmark i 2015, så der er god tid til, at nå og få læst bogen inden.

Sæt i gang, og god fornøjelse.

Skriv en kommentar til Forbered dig på at blive ført bag lyset – Gone Girl af Gillian Flynn