Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Kvinden flytter ind

Oppe i Norge går en mand i svømmehal


Når en kvinde flytter ind, flygter manden til svømmehallen. Dette er historien om et pludseligt parforhold, hvor en kvinde snigende flytter ind, mens manden intetanende følger med. Dette er hvad der sker for jeg-fortælleren i Erlend Loes Kvinden flytter ind.

Fjorten år gammel debutroman
Det er nu tyve år siden, at den folkekære norske forfatter, Erlend Loe, debuterede med romanen Kvinden flytter ind (oversat til dansk i 2007 af Susanne Vebel). Siden debuten er det blevet til hele ti romaner, samt en række børnebøger.

At en bog bliver oversat 14 år efter siden sin reelle udgivelse, er ikke noget man ser så ofte. Men det skete altså for Erlend Loes Kvinden flytter ind. Loe havde på dette tidspunkt allerede anskaffet sig en fast læserskare i Danmark med bøgerne om Andreas Doppler (Doppler og Volvo Lastvagnar fra henholdsvis 2004 og 2005).

Kvinden flytter ind udkom således i Norge i 1993, og består af tre hovedafsnit af hver hundrede fortløbende brudstykker. Disse trehundrede scener skildrer et ungdommeligt forhold mellem den navneløse godmodige mand og den handelkraftige kvinde, Marianne, set med mandens øjne.

Historien om Marianne og den navneløse jeg-fortæller er på ingen måde nogen stor kærlighedsroman. Kvinden flytter ind er snarere et humoristisk blik på et forhold mellem en mand og en kvinde, samt på de klassiske kønsrollemodeller, som moderne mænd skal leve med. Kvinden er ikke længere den ydmyge tilbagestående, hun er nu den frembrusende initivtager.

Når en kvinde flytter ind
I romanens første del flytter Marianne ind hos jeg-fortælleren. Med sig har hun en cremefarvet kommode og et hav af meninger såvel som planer. Den mandelige hovedperson anskaffer sig til gengæld et årskort til den lokale svømmehal. “Det var det eneste fornuftige at gøre. Lidt tid for mig selv”, som manden formulerer det. I anden del rejser manden og kvinden med tog gennem Europa, mens manden bliver forladt i tredje og sidste del. Det er her, at han endelig bliver (ulykkeligt) forelsket i Marianne.

Selve historien lyder måske ikke synderlig sindsoprivende, men Erlend Loe er i besiddelse af en underspillet form for humor. Handling er der ikke meget af i Kvinden flytter ind, men det er Loes måde at beskrive mandens undrende og nøgterne opfattelse af kvinden, som eksempelvis fortæller ham, at “det faktisk er meget almindeligt, at mænd har små følelsesmæssige blokeringer”, for siden at sige, at “sammenligninger er den maskuline verdens største fejl.

Parforholdet og det naive
Det lykkedes Erlend Loe at skildre al det irriterende småfnidderi, som findes i alle parforhold. Loe er samtidig så forbandet velskrivende i sin naivistiske stil, så man ikke kan andet end at vende side efter side. Netop den naivistiske stil har siden debuten været kendetegnende for forfatterskabet. Seneste skud på stammen er Fvonk, som udkom i 2011. Denne handler i grove træk om Fvonk, som har været ude i noget snavs. Han får en logerende ved navn Jens, som er statsminister. Begge dybt deprimerende eksistenser, som finder ro hos hinanden.

Erlend Loe skriver romaner, som var de minimalistiske filmkomedier. Kvinden flytter ind er 160 sider lang og kan findes på biblioteket eller anskaffes for under hundrede kroner i landets boghandlere.

Skriv en kommentar til Oppe i Norge går en mand i svømmehal