Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
familie-ser-fjernsyn

Krydr dit efterår med go’e, gamle danske tv-serier


I denne efterårstid, nå bladene falder og mørket nærmer sig med hastige skridt, kan det være rigtig skønt med et lille indendørs-projekt, man kan hygge sig med på de kolde aftener. Hvis man, som jeg, ikke er til de helt store sy- eller bageprojekter, anbefaler jeg i stedet et (gen)syn med danske tv-serier – klassikere som outsidere. Jeg har samlet nogle favoritter nedenfor (i ikke-prioriteret rækkefølge!); bemærk, at de alle nydes bedst med en god kop kaffe og stearinlys på bordet.

”Riget I og II”

Som purung medievidenskabsstuderende blev jeg præsenteret for Lars von Trier og hans mærkværdige univers. Det blev starten på et kærlighedsforhold, der har holdt ved lige siden. I ”Riget I” (1994) og ”Riget II” (1997) følger vi arbejdsgangen på Rigshospitalet, hvor mørke kræfter rører på sig, og ingenting er, som man tror – eller som det bør være. Serien er mystisk, mærkelig, intertekstuel, til tider en smule ulækker samt dybt underholdende. Klassisk Lars von Trier. Jeg vil anbefale at se begge sæsoner for det bedste udbytte. Læg desuden mærke til introen, der skitserer seriens tematik på bedste vis.

”Matador”

En klassiker af dimensioner, som vist ikke behøver megen yderligere introduktion. Min idé om efteråret er ild i pejsen, kaffe i koppe, æblekage på bordet og et afsnit Matador på skærmen; så bliver det ikke meget bedre. Serien løber i 24 afsnit og følger livets gang for beboerne i Korsbæk. Den centrale historie skitserer forholdet mellem den rige, traditionsbundne familie, Varnæs, og nytilflytteren Mads Skjern og dennes familie. Men serien er meget mere end det. Den giver et glimrende portræt af tiden omkring 1930-1950, og skitserer blandt andet krigens gang, kvindernes position og samfundslag. Der er kun én ting at sige: Se den!

”Strisser på Samsø”

Noget af det mest uhyggelige jeg kunne se i fjernsynet som barn var ”Strisser på Samsø”. Serien blev sendt 1997-1998, og omhandler storbybetjenten Christian, som har mistet sin kone ved et mislykket røveri. Han rejser herefter til Samsø med sin datter, Sille, for at komme væk fra byen og opklare mere jordnære forbrydelser. Serien løber i 12 afsnit og er en mindre uhyggelig og familievenlig forgænger til ”Rejseholdet”. Den er dog stadig yderst seværdig, ikke mindst på grund af Lars Bom i en af hans vigtigste roller, samt en dygtig og ung Amalie Dollerup.

”Rejseholdet”

En krimiserie, som jeg har genset op til flere gange. Den bliver simpelthen ved med at være fantastisk. Seriens ”hovedkarakter” (hvis en sådan kan siges at findes i dette tilfælde) er den ambitiøse og dygtige Ingrid Dahl, som overtager ledelsen af Rejseholdet efter en kollegas død. Sammen med et team af kvalificerede medarbejdere må Ingrid opklare forbrydelser landet rundt i samarbejde med de lokale politistationer. Alle kæmper de både med privatlivet og karrieren, og som publikum bliver man revet med at både forbrydelser og privatsager. Der medvirker en række fantastiske skuespillere i de ledende roller, blandt andet Mads Mikkelsen som den populære Fischer, men birollerne er også yderst godt besat. Se den helst i selskab med andre, for den er sørme ikke for børn og sarte sjæle!

Skriv en kommentar til Krydr dit efterår med go’e, gamle danske tv-serier