Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Under Byen

Under Byen i klassisk sammensmeltning


I 2007 rockede Henriette Sennenvaldts englehviskende stemme hele Radiohuset, hvor selveste DR UnderholdningsOrkestret blev inviteret med på 5 af numrene. Disse blev året efter foreviget på ep’en Siamesisk.

Under Byen; en særegen dansk gruppe

Under Byen har siden debutalbummet Kyst fra 1999 været i besiddelse af et noget særegent musisk udtryk. Gruppens instrumenter indebærer blandt andet violin, sav, bas, guitar, harmonika, cello og ikke mindst to trommeslagere. Disse udgør i sammenspil Under Byens klassiske lyd. Gruppen har ikke mindre end 4 studiealbum på samvittigheden, som hverisær udfordrer og forfører lytteren.

Under Byen debuterede således i 1999 med albummet Kyst, som blev rost til skyerne af de danske anmeldere. Gruppens egentlige gennembrud uden for Aarhus og omegn kom i 2002 med albummet Det er mig der holder træerne sammen. Senest har Under Byen udgivet albummet Alt er tabt i 2010, som til dato er gruppens mørkeste udgivelse. Lyden er her mere rå og ligepå end tidligere.

Men hvad ligger så til grund for Under Byens musiske univers? Hvem er inspirationskilderne? Svaret er mangesidet; Henriette Sennenvaldt, forsangeren og gruppens sangskriver, er blevet citeret for, at hendes inspiration blandt andet stammer fra lydene i trafikken. Herudover har de enkelte gruppemedlemmer udtalt, at de beundrer navne såsom Sigur Rós, Björk, Stina Nordenstam og Tom Waits, hvilket den opmærksomme lytter måske vil være i stand til at høre i nogle af gruppens numre.

Ep-formatet

Formatet “Extended Play” opstod i sin tid som direkte konkurrent til lp’en. Den klassiske ep indeholdt som hovedregel fire-fem numre med en spilletid på lige under et kvarter – dog har spilletiden været mere fri for fortolkning efter cd-mediet indtog, og med streamingtjenester som WiMP og Spotify er det blevet nemmere end nogensinde før at udgive ep’er.

Albumformatet har de seneste år atter fået hård konkurrence fra ep-formatet, som endnu engang har vundet indpas hos (de danske) musikere, både til gavn for dem selv og ikke mindst lytterne, som kan glæde sig over hurtigere udgivelser.

I de seneste ti år har såvel debuttanter som mere garvede musikere, der har forladt albumformatet for en stund, givet sig i kast med ep’erne. Af de mest succesfulde kan nævnes Saybias Saybia fra 2001, som solgte 12.000 eksemplarer, The Rumour Said Fire’s The Life and Death of a Male Body fra 2009, som solgte 28.000 eksemplarer, og ikke mindst evighedsdebutanterne Ulige Numre, som har levet højt på singlen København fra ep’en Ulige Numre fra 2011.

Ep-formatet har således mange ansigter. Et af dem er det eksperimentelle, hvor grupper søger nye veje. Netop sådan en vej gik Under Byen, da de sammen med DR UnderholdningsOrkestret spillede ved Radiohuset Rocker i 2007.

Siamesisk

Ep’en Siamesisk udkom i 2008, og indholder numrene Plantage (fra albummet Det er mig der holder træerne sammen fra 2002), samt Af samme stof som stof, Siamesisk, Den her sang handler om at få det bedste ud af det og ikke mindst Tindrer (alle fra albummet Samme stof som stof fra 2006).

Under Byens helt unikke melodiske form passer uhyrligt godt sammen med et klassisk orkester. At det ikke har været prøvet før kan kun undre, da gruppens egen lyd snarere leder lytteren i retning af klassisk musik  end mere traditionel rytmisk musik. Samtidig passer Henriette Sennenvaldts vokal og stemmeføring utroligt godt ind i et klassisk lydmiljø. Sennenvaldts til tider hviskende vokal er ep’ens absolutte holdepunkt, men med strygerne på henholdvis Af samme stof som stof og Siamesisk, som på en gang dramatiserer og skrøbeliggøre oplevelsen, understøtter DR UnderholdningsOrkestret blot de i forvejen glimrende originalversioner og giver dem en hel ny dybde.

Således spænder Siamesisk fra de ekstra fyldige blæsere og strygere på åbningsnumret Plantage til et tonestigende inferno på Den her sang handler om at få det bedste ud af det til Sennenvaldts englehviskende Tindrer. Eneste minus, som ofte er et minus ved ep-udgivler, er længden. 33 minutter er ikke nær nok, når man først er kommet igang.

Under Byen udgiver d. 7 oktober et nyt livealbum, Protokol, og kan opleves ved udgivelsekoncerter på henholdvis Københavns Museum d. 3. oktober kl. 19 og 21, samt på Kvindemuseet i Aarhus d. 4. oktober kl. 20.

- Lyt til Siamesisk via streamningtjenesten Spotify HER.

Skriv en kommentar til Under Byen i klassisk sammensmeltning