Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Nixon og Bresnjev

Alle præsidentens drinks


De amerikanske præsidenter har aldrig holdt sig tilbage fra en lille opstrammer i ny og næ. Her kan du se, hvilke cocktails der er blevet serveret i Det Ovale Værelse.

At også verdens mægtigste mænd engang i mellem må stille tørsten og krybe til barskabet er vel næppe nogen overraskelse. Amerikas første præsident George Washington var en inkarneret forbruger af rye whisky, mens hans efterfølger John Adams behøvede et stort krus cider for at komme ud af himmelsengen om morgenen. Martin Van Buren var berygtet for at kunne drikke enhver politisk modstander under bordet, mens borgerkrigshelten (den senere præsident) Ulysses S. Grant havde en tønde whisky med sig i felten og hans præsident Lincoln tog sig en Jack Rose.

USA’s værste præsident, den fordrukne Franklin Pierce modtog beskeden, om at hans parti ikke havde genopstillet ham til endnu periode, med svaret: ”Så er der ikke andet tilbage end at drikke sig fuld!”

Herunder finder du inspiration og opskrifter til en række præsidentielle drinks:

 

Barack H. Obama, drink: Combier Margarita

obama oinmargarita

USA’s nuværende præsident er flere gange blevet set indtage en øl. I 2009 afholdte han endda et såkaldt ”øl-møde” for at forsone en sort professor og en hvid politibetjent i en ophedet racedebat – med et godt resultat efter sigende. Når der ikke er øl på menuen, så holder Obama af Margaritas.

–       3 cl Combier Liquer d’Orange (Cointreau kan bruges)

–       4 cl tequila

–       1 ½ cl friskpresset limejuice

Server i et cocktailglas med knust is og garner med en limeskive og eventuelt en appelsinskive.

 

George W. Bush, drink: Diet Coke

WBush

Præsident-sønnen Bush havde et alkohol-problem, inden han indtog sit offentlige embede. Det var kureret, da han i 2001 kunne læne sig tilbage i kontorstolen i Det Ovale Værelse efter en kontroversiel valgsejr. Bush vil nok blive bedst husket for sin yndlingssnacks: saltkringler. Og Til at skylle dem ned med en Diet Coke med et tvist af lime.

– 1 ds. Diet Coke (Evt. Cola Light)

– Strimmel skrællet af en økologisk lime

 

William Jefferson Clinton, drink: Snakebite

clintonSnakebite

Clinton havde nok at tænke på i sin embedsperiode. Fredsforhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne, sexskandalen med Miss. Lewinsky, og så fik han også fikset verdens største økonomi efter flere års slingrekurs. Derfor var hans forbrug af gin og tonic ham vel ondt – og også hans yndlingsdrink en Snakebite.

– 28 cl lagerøl

– 28 cl tør cider

 

Ronald Wilson Reagan, drink: Orange Blossom

Reaganorange blossom

Den tidligere skuespiller og guvernør i Californien, Ronald Reagan, er måske en af de mest farverige præsidenter, der har indtaget verdens mægtigste embede. Farverig er også hans yndlingsdrink, hvor appelsin (mon ikke californiske?) udgør den væsentligste ingrediens.

–       1 ½ mål Tanqueray London Dry Gin

–       ½ mål Cointreau triple sec

–       1 ½ friskpresset appelsinjuice

–       ½ mål friskpresset limejuice

–       1 tsk. Grenadine

Serveres med isterninger og skallen af en økologisk appelsin eller citron i et højt glas.

 

Gerald Rudolph Ford, drink: Gin og tonic

Fordgin-and-tonic

Det var ikke Præsident Ford, der havde et alkoholproblem, men derimod hans kone, Betty. Hun stod offentligt frem, indrømmede sit overforbrug af spiritus og undergik en længere rehabilitering. Senere grundlagde hun Betty Ford-klinikkerne for folk med alkohol-problemer. Hendes mand, USA’s eneste ikke-folkevalgte præsident, nød en Gin og tonic. Måske når Mrs. Ford var ude af huset?

–       6 cl gin

–       15 cl tonic

Server i et højt glas med en mængde isterninger og garner med en (el. flere) skive økologisk lime.

 

Richard Milhous Nixon, drink: Cuba Libre

Nixoncuba libre

Godt nok var det Nixons forgænger, John F. Kennedy, der støttede en invasion af Cuba for at befri øen fra Fidel Castro, men efterdønningerne af den fejlslagne affære kunne også mærkes i Nixons regeringsperiode. Måske er det derfor Præsident Nixon havde en forkærlighed for drinken med det sigende navn Cuba Libre? Også kendt som Rom og Cola.

–       120 ml cola

–       50 ml hvid rom

–       10 ml frisk lime juice (kan udelades)

Server i et højt glas med en mængde isterninger og garner med en skive økologisk lime.

 

Lyndon Baines Johnson, drink: Fresca

JohnsonLBJLBJ Cutty Sark

Texaneren Johnson var måske den dygtigste præsident til at sno Washington om sin lillefinger. Han fik kæmpe bevillinger igennem til sociale reformer, fik øget de sortes rettigheder og fik finansieret den eskalerende krig i Vietnam. Det har krævet sin præsident – og en stærk opstrammer. Til dette formål drak LBJ den såkaldte Fresca, en scotch and soda.

–       2 mål Cutty Sark Whisky (Johnsons fortrukne)

–       2 mål Club Soda (danskvand)

Server i lavt glas med isterninger.

 

John Fitzgerald Kennedy, drink: Daiquiri

jfkdaiquiri

Kennedy brugte damer og amfetamin til at udholde sit tunge embede og rygskaden, han pådrog sig under Anden Verdenskrig. Ligesom forfatteren Ernest Hemingway havde den hidtil yngste præsident dog også en forkærlighed for den syrlige daiquiri.

 

Harry S. Truman, drink: Bourbon (og Bacon)

truman pinOGDTruman bacon

USA’s 33. præsident holdt formen med en streng daglig rutine. Han gik to miles hver morgen ved daggry med et-meter-skridt, ofte alene. Tilbage i det Hvide Hus krævede han en ’Rubdown’ – et glas bourbon og en let breakfast. Om det var her, at Truman opdagede umami-effekten ved at indtage bourbon og bacon samtidig vides ikke?

– 1 glas Bourbon (Truman foretrak mærkerne Wild Turkey og Old Grand-Dad)

Serveres med en skive bacon til (ved siden af).

 

Franklin Delano Roosevelt, drink: Haitian Libation

Rooseveltdrink egg

Det har krævet sin præsident at genoprette Amerika fra økonomisk ruin i 1930’erne og bagefter føre nationen sejrrigt gennem Anden Verdenskrig. Roosevelt var manden til opgaven og bliver i dag regnet som en af USA’s største præsidenter nogensinde. Han var i øvrigt den første til at få serveret en drink efter ophævelsen af spiritusforbuddet i 1933, bestillingen lød: En plymouth gin martini.

Roosevelt havde en forkærlighed for den eksotiske drink, Haitian Libation. (Desværre eksisterer der ikke et billede, men opskriften findes).

– 4 cl mørkt rom

– 9 cl friskpresset appelsinjuice

– ½ tsk. brunt sukker

– 1 æggehvide (brug pasteuriserede for en sikkerheds skyld)

Server i et højt glas med knust is.

 

Hebert Clark Hoover, drink: Martini

Hoovermartini

Hoover fik den utaknemmelige opgave at være præsident, da Wall Street krakkede og havde det ikke været for spiritusforbudet, kunne man vel have ondt præsidenten en drink. Efter sin ene periode i det Hvide Hus viede Hoover sit liv til humanitært arbejde og genopbygningen af Europa efter Anden Verdenskrig. Han blev 90 år gammel – og mon ikke han fik tid til en sin fortrukne drink en Martini en enkelt gang eller to i sin alderdom?

–       55 ml gin

–       15 ml tør vermouth

Omrør med knust is og server i cocktailglas med grøn(ne) oliven.

 

William Howard Taft, drink: Bronx

TaftBronx-2

For Taft var præsidentposten alt andet end et ønskejob. Juristen efterfulgte den folkekære og populære Theodore Roosevelt, der selvfølgelig ikke kunne lade være med at give sin efterfølger velmenende råd. Taft chokerede det politiske establishment, da han bestilte bronx cocktails til sin regering til morgenmad. Efter sin tid som præsident og adskillige kilo lettere fik Taft endelig sit drømmejob, da han blev præsident for højesteret. Det var vel nok en skål værd.

–       1 ½ mål Tanqueray London Dry Gin

–       ¾ mål (Noilly Prat) tør vermouth

–       ¾ mål Martini Rosso sød vermouth

–       1 mål friskpresset appelsinjuice

Server i et cocktailglas med knust is og garner eventuelt med et cocktailbær eller en økologisk appelsinskive.

 

- Tilbage er der kun at sige hail to chief og skål!

Skriv en kommentar til Alle præsidentens drinks