Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Walden Concord

Vil du med en tur i skoven?


Trods sine næsten 160 år, så har mesterværket ”Walden” stadig noget at sige det moderne, fortravlede, online storbymenneske. Hiv stikket ud og tag med Henry David Thoreau i skoven.

Herman Melville og Henry David Thoreau var jævnaldrende og skulle blive to af USA’s helt store forfattere. Melville skrev ”Moby Dick” efter at være stået til søs – havet kaldte han sit universitet. Thoreau gik andre veje end vandvejene. Han forlod den 4. juli 1845 sit lune studerekammer i Concord, Massachusetts, og slog sig ned i den nærliggende skov.

I 2 år, 2 måneder og 2 dage boede han alene i sin selvbyggede, et-værelses træhytte ved skovsøen Walden. Ensomheden brugte han på, at skrive et af de største amerikanske litterære værker nogensinde, der fik samme navn som skovsøen. Et usædvanligt socialt eksperiment blev udødeliggjort på skrift.

Miguel Viera

Hvert år valfarter læseglade turister stadig til Concord for at se skoven, som dannede ramme for Thoreaus legendariske værk. Til hans minde har man valgt at genopføre en eksakt kopi af hans selvbyggede logi fra 1845. Foto: Miguel Viera.

Troen på noget andet

Hvorfor så bruge tid på at læse et bog med mere end 100 år på bagen? Har Thoreau virkeligt noget at sige os i dag? Svaret er et så rungende ”JA”– at det må slå krusninger på en stille skovsø og få natuglen til at vågne af sin døs.

Henry David Thoreau har med sin insisteren på at leve et simpelt liv med ganske få ejendele, trådt en skovsti som alt for få i dag, sjældent færdes på. Thoreaus to år i skoven blev udover at gå på jagt, fiskeri, bønne- og kartoffeldyrkning levet med en sådan intensitet og livsglæde, at hans eksempel ikke kan undgå at smitte. Hans øje for, hans øre for og hans skildringer af naturen er fortalt med et nærvær, så man nærmest kan dufte fyrnålene mellem siderne i bogen og høre isen knække i april-solen.

Thoreau udfordrer stadig. han spørger os, om vi ikke kunne leve et lykkeligt liv uden at rage til os? Et mindre materielt liv, et mere åndeligt liv i pagt med naturen – og måske endda vores egen natur.

”Walden – livet i skovene” er en filosofisk og poetisk læseroplevelse af de helt store. Den kan varmt anbefales. Værket er oversat til dansk af flere omgange, senest i 2012.

God skovtur!

 

Skriv en kommentar til Vil du med en tur i skoven?