Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
dino1_733232y

Sex, løgne og videnskab


Enhver der har prøvet at skrive et speciale som afslutningen på mange års uddannelse, ved hvor krævende, anstrengende, og mange gange ganske uoverskuelig denne proces kan være. Hvis man så samtidig forestiller sig at ens vejleder midt i det hele bliver fundet myrdet; ja det kunne nok slå benene væk under de fleste. Dette er hvad der sker for Anna Bella Nor, hovedperson i Sissel-Jo Gazans fremragende videnskabskrimi fra 2008 Dinosaurens fjer.

Den videnskabelige slagmark

Dinosaurens fjer er en videnskabskrimi, men samtidig også en femikrimi, altså en krimi der handler om kvinder i det moderne samfund. Kvinder der skal få børn, karriere og kærlighed til at gå op i en højere enhed. Dinosaurens fjer er også en kærlighedshistorie og en familiefortælling. Det er kort sagt en roman der stritter i mange retninger.

Anna Bella Nor er i gang med at skrive speciale i biologi, om en videnskabelig kontrovers mellem på den ene side, en gruppe forskere anført af hendes vejleder der mener at fugle er nulevende dinosaurer og på den anden side en gruppe anført af den canadiske biolog Clive Freeman der er overbevidst om at fugle og dinosaurer ikke er direkte beslægtede, men i stedet er søstergrupper indenfor dyreriget. Imens Anna Bella udforsker de mange aspekter og komplicerede problemstillinger i denne videnskabelige krig, findes hendes vejleder myrdet. Spørgsmålet er nu om der er nogen sammenhæng mellem mordet og hendes speciale? Vil nogen ligefrem ty til vold for at få afsluttet den videnskabelige strid? Det bliver op til Anna Bella og politimanden Søren at udrede sagens mange tråde, en sag der kun bliver mere kompliceret, da Anna Bellas ven og kollega Johannes også findes myrdet.

Det svære liv

Johannes død fører Søren og Anna ind i det Københavnske goth og fetich-miljø, et forhold der yderligere bidrager til at komplicere en i forvejen mystisk sag. Samtidig er Anna Bellas eget liv ved at gå op i sømmene. Som enlig mor til Lily på 3 år og med sin egen dominerede mor der konstant ønsker at blande sig i Lilys opdragelse i baggrunden, synes Anna Bella egentlig hendes liv er svært nok i forvejen, men pludselig melder et par gamle venner sig med ønsker om at genoptage bekendtskabet, og Anna Bella opdager en familiehemmelighed der giver hende et helt nyt syn på hendes forældre. Oven i det hele forsætter jagten på den eller de ukendte mordere og samtidig er Søren blevet forelsket i Anna Bella.

En god roman

Som det vil være fremgået er Dinosaurens fjer genremæssigt mange romaner i en. Alligevel er det lykkedes fuldt ud for Sissel-Jo Gazan at skabe en helhed ud af romanens mange dele. Dinosaurens fjer er velskrevet og letlæst. Den formidler på spændende vis et stykke videnskabshistorie, samtidig med at læserne præsenteres for en række karakterer der fremstår som levende og troværdige indenfor romanens rammer. Det er en historie man ikke ønsker, skal slutte, og som med sine mange forskellige vinkler på krimigåden vil appellere bredt. Varmt anbefalet.

Sissel-Jo Gazan, Dinosaurens fjer: Gyldendal, 2008.

Skriv en kommentar til Sex, løgne og videnskab