Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
6335057-skib

Dengang hele verden var bange for Danmark


Måske det er fordi min farfar var sømand og plejede at fortælle mig røverhistorier om sine rejser, at skibsfragmenterne på Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan få mig til at drømme. Også Nationalmuseet kan sætte fantasien i gang, når de i den kommende tid udstiller verdens længste vikingeskib ”Ægir”. For mig indtager skibsfundene en særlig plads i min egen fortælling om fortiden, fra dengang hele verden var bange for Danmark, fordi vikingerne nægtede at være bange for havet.

”Ægir” i havn
Vikingetiden er Danmarks stolthed. Den er fortællingen om et Danmark hele verden var bange for. Dengang vi skræmte Frankrig og opdagede Amerika. Det er en fortælling danskere er glade for, og hvis du har mod på at komme lidt tættere på Danmarks forfædre, kan du med fordel tage en tur forbi Nationalmuseet, hvor resterne af verdens længste vikingeskib i disse dage udgør hovedattraktionen i særudstillingen Viking. Det 37 m lange skib udstilles her for første gang og er et prægtigt syn. Skibet er rekonstrueret i sin oprindelige størrelse i et simpelt metalskelet, der integrerer de yderst sparsomme trælevn.

Vikingerne i Roskilde
Selv foretrækker jeg dog Vikingeskibsmuseet i Roskilde. I en stor sal med brede vinduer ud til Roskilde Fjord troner en række stører og mindre skibsrester gengivet i deres tidlige pragt efter samme princip som på Nationalmuseet. I beundring foran skibsfragmenterne konstruerer jeg min egen fortælling om vikingerne. Jeg forestiller mig skibene belæsset med mænd og heste i høj fart over vandet, den bagende sol på de roende arme, den angst de må have følt, eller rettere den angst jeg ville have følt, i et stormvejr og en kraftig regn, der driver ned i øjnene, så man ikke kan se. For min egen fortælling om vikingerne, er fortællingen om mænd i kamp med havet.

Viking – Særudstilling på Nationalmuseet frem til 17.11.2013. Gratis adgang men book en billet i forvejen da kun et begrænset antal besøgende lukkes ind hver time.

Og Vikingeskibsmuseet Roskilde. Se hjemmesiden for åbningstider, arrangementer og entré. (www.vikingeskibsmuseet.dk)

Skriv en kommentar til Dengang hele verden var bange for Danmark