Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
The Manchurian Candidate Los Angeles Premiere

Om kunsten at skrive for at overleve


Hvordan skriver man en bestseller der kan gøre Da Vinci Mysteriet og Harry Potter rangen stridig? Der findes næppe noget enkelte svar på dette spørgsmål, men siden det sikkert ikke kun er mig selv der i tidens løb har spekuleret over det, kan en nærmere undersøgelse nok være en god ide.

Gysets mester og vejen til succes

Et godt sted at begynde en undersøgelse af hvordan man bliver bestsellerforfattere, ville være hvis en nulevende en af slagsen havde udgivet en bog om at skrive og om sin egen skriveproces. Og netop dette er heldigvis tilfældet. I år 2000 udgav den amerikanske gysermester og mega bestsellerforfattere Stephen King bogen On Writing (Om at skrive). Bogen er en blanding af Kings erindringer og gode råd til kommende forfattere, samt en undersøgelse af sin egen skriveproces.

Igennem en omtumlet barndom, uden en far og et fast hjemligt holdepunkt, flygtede den unge King tidligt ind i litteraturens og fantasiens verden, hvor det især var horror og fantasy genren, der blev den store kærlighed og inspirationskilde. Efter en universitetsgrad i engelsk og mange års forsøg på at slå igennem, fik Stephen King i 1974 det store gennembrud med romanen Carrie. Siden fulgte en lang række romaner, særligt op gennem 80erne var King nærmest overmenneskelig produktiv, han tog dog også i denne periode ”præstationsfremmende midler” og havde således gang i et heftigt alkohol og kokainmisbrug, noget King fortæller åbent og ærligt om i bogen.

Om at skrive

Hvordan skriver man så ifølge King den famøse bestseller? Ikke overraskende er der ikke noget enkelte svar på dette spørgsmål. Hvad King gør, er at beskrive sin egen arbejdsproces og derigennem forsøge at give læser inspiration og tro på sig selv til at kaste sig ud i deres egne litterære forsøg. For King er der to absolutte betingelser, der er nødt til at være opfyldt, hvis man vil være forfatter: Man er nødt til at læse meget og skrive meget. Enkelte sagt, men svært at udføre. Ikke desto mindre er det igennem læse og skriveprocessen, at man finder inspiration til at udvikle originale historier og ved at skrive meget opøver du de redskaber der skal til for at andre har lyst til at læse hvad du skriver. Det betyder mindre hvad du skriver, når bare du gør det. Derudover er der naturligvis en række basale sproglige redskaber der skal være i orden, for at du overhoved kan begynde på skriveprocessen. Kendskab til ordklasser, tegnsætning osv. Her bliver Om at skrive lidt vanskelig og teknisk da den jo er oversat fra engelske og reglerne er derfor naturligvis ikke de samme som på dansk, men oversætteren er sluppet nogenlunde helskindet fra forsøget.

 Om at leve

Til slut, hvad hvis det ikke lykkes for dig at skrive en bestseller? Hvis du aldrig får det store gennembrud? Der er jo klart et element af held i hvem der slår igennem og rammer tidsånden og dermed bliver et fænomen i den litterære verden. Men selvom det ikke skulle lykkes dig at slå igennem, er der ifølge King ingen grund til at fortvivle, at skrive er nemlig ikke et spørgsmål om at tjene mange penge, ikke i første omgang i hvert fald. At skrive er en måde at leve på, en åndelig nødvendighed, men ikke kun det. For Stephen King bliver det at skrive en måde at overleve på, helt bogstaveligt. Året før King udgiver Om at skrive, bliver han under en gåtur ramt af en lastbil og bliver alvorligt kvæstet. Ifølge King er det lysten og nødvendigheden til at skrive der bringer ham tilbage på sporet og igennem en smertefuld genoptræningsproces. Skriveprocessen er således Kings livslinje ud af en forfærdelig periode af hans liv, og man bliver som læser grebet og inspireret af Kings beretning. Man får selv lyst til at forsøge at skrive og større ros kan en bog om den kreative proces vel næppe få.

Stephen King, Om at skrive - en forfatters erindringsbog om håndværket: Forlaget Vinter, udgivelsesår 2000. Kan købes antikvarisk eller lånes på biblioteket.

Skriv en kommentar til Om kunsten at skrive for at overleve