Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Jane_Austen_coloured_version

En ordentlig portion Jane Austen


De fleste (kvinder) har nok enten set eller læst klassikeren Stolthed og Fordom. Jane Austen har dog skrevet mange flere gode bøger, og jeg har kastet mig over hendes samlede værker. Hvis nogle skulle finde på at kaste sig over et lignende projekt, har jeg dog en advarsel: Man kommer til at tænke i Jane Austen sprog og ens ordforråd bliver suppleret med nogle meget gammeldags og fornemme vendinger.

Modellen for en Jane Austen bog lyder nogenlunde sådan her: Hovedpersonen er en ung kvinde, bipersonerne er hendes forældre, søskende, veninder, naboer og flotte fremmede unge mænd. Missionen er at hovedpersonen skal blive gift – det er jo sådan man gør, når man er en velstående ung engelsk dame i 1800-tallet. Hovedpersonens situation og hendes attitude til ægteskabet varierer, men uden at afsløre for meget, kan jeg godt sige at resultatet altid er det samme: ægteskab.

De fleste af Jane Austens hovedpersoner foretager sig ikke særlig meget, og målet med deres liv er at blive gift med en rig mand. Dette skurer selvfølgelig noget i mine moderne feministiske ører, men opvejes dog af at langt de fleste af Jane Austens hovedpersoner er unge kvinder med ben i næsen, der følger deres hjerte.

Selvom alle bøgerne følger samme opskrift, er der alligevel afgørende forskelle. Mest afgørende er den kvindelige hovedrolles personlighed, der varierer mellem alt fra selvsikker og stærk, til naiv og svag.

I Sense and Sensibility er hovedpersonen Elinor, der tror på fornuft frem for følelse i modsætning til søsteren Marianne. Hovedpersonen i Pride and Prejudice er som bekendt den åbenmundede Elizabeth, der har et noget kompliceret forhold til den stolte Mister Darcy. Mansfield Park handler om den forsigtige Fanny Price, der bor hos sin onkel og tante på Mansfield Park sammen med sine fætre og kusiner. Emma handler om Emma Woodhouse, der har travlt med at lege Kirsten Giftekniv for alle andre, men bestemt ikke selv vil giftes. I Northanger Abbey er hovedpersonen den unge naive Catherine, hvis eneste erfaringer i livet kommer fra romaner og spøgelseshistorier. Persuasion handler om Anne Elliot og hendes brudte forlovelse med Frederick Wentworth.  I Lady Susan skiller hovedpersonen sig ud i forhold til de andre bøger, idet Lady Susan er noget ældre og enke.

Der er masser af kærlighed, stolthed og intriger i Jane Austens bøger. Det er en ordentlig mundfuld at læse alle bøgerne i træk, men mindre kan også gøre det.

Kun fire af bøgerne nåede at blive udgivet før Austen døde som 41-årig i 1817, og resten er udgivet posthumt.

The Complete Novels of Jane Austen, The Wordsworth Library Collection, 2007

Skriv en kommentar til En ordentlig portion Jane Austen

1 kommentar

  1. Tak for anbefalingen! Jeg læste alle Brontë-søstrenes bøger sidste sommer, og de er også rigtig gode, engelske og fyldt med seje og mindre seje damer.