Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Skærmbillede 2013-06-27 kl. 19.09.06

Fire pladeentusiasters bud på en must-go Roskildekoncert


Kultur22 sætter fokus på Roskildefestivalen. Vi er muligvis det mindste medie, der er repræsenteret i mediebyen på årets Roskilde, og vi er derfor stolte af at kunne bringe indlæg til jer før, under og efter festivalen.

————————————————–

At Roskildefestivalens program anno 2013 er blevet udsat for hård kritik, falder lige så meget under kategorien ”nyheder”, som når en snestorm overrasker DSB, eller en Tour de France-vinder bliver taget for doping.

Min personlige holdning til den sag er, at Roskildes program aldrig skuffer. Der er mere end 180 store og små navne på plakaten, og besidder du et åbent musikhjerte, venter de store musikoplevelser på dig igen i år.

Jeg cyklede i dag rundt til nogle af mine favorit pladebutikker i København for at finde musikentusiaster, der i næste uge opholder sig på Roskildefestivalen. De afslører her, hvilke koncerter de ikke vil gå glip af.

Ex-punkerens anbefaling

IMG_2908

I 2008 åbnede en lille butik på en sidegade til Istedgade. Det var på samme tid, som vinylbølgen for alvor fik sin revival herhjemme. Butikken hedder Sort kaffe og vinyl, og her kombinerer man god kaffe med gode plader. Det har skabt et intimt og nærværende rum, som ikke kan sammenlignes med Københavns øvrige pladebutikker. Christian Rygaard, som ejer stedet, står ofte bag baren, laver din espresso og hjælper dig med dine musikalske forespørgsler.

I butikken finder jeg også Jeppe. Han går sit 9. år på Roskildefestivalen i møde, og han peger på én kunstner over dem alle, som dette års festival hviler på – Animal Collective. Det ekstremt anmelderroste band spiller alt fra elektronisk pop til noise rock og er i det hele taget svære at genrebestemme. På bandets seneste udspil har de med succes ladet sig inspirere af energien fra punkmusikken, mener Jeppe.

En Islandsk anbefaling

IMG_2911

Søger du både nyudgivelser og brugte skiver, er det svært at finde et mere ambitiøst sted end Soundstation på Gammelkongevej. Jørgen, som står bag disken, nægter at sammenligne Soundstations udvalg med konkurrenternes, men han erkender, at deres pladesamling ”muligvis er faldet ud til den heldige side”.

Frida er én af de mange musikentusiaster, som jeg møder i butikken. Hun er født i Hafnarfjörður på Isaland, og det er også islandske bands, hun ønsker at fremhæve: Det anerkendte Sigur Rós, hvis psykedeliske lyd har skabt en trofast, international fanskare, og Of Monsters and Men som man skal anstrenge sig for at lytte til uden at komme i godt humør.

Det er ikke så få musikalske genialiteter, som den lille Nordatlantiske ø står bag. En kombination af en særlig lyd og en tradition for sang i øens mange kirker kunne være årsager til succesen, fortæller Frida. De islandske bands spiller på Arena henholdsvis fredag og lørdag.

Den hårdtarbejdende anbefaling

IMG_2907

Det skider jeg på, jeg skal bare se Rihanna! Den umiddelbare og let spontane kommentar kommer fra Marius, som er i fuld gang med at spartle væggen, da jeg træder ind i en lille pladebutik på Stefansgade.

The Beatles drejer rundt på pladespilleren, mens kaffe og hjemmerul fylder bordene. Merchant Records er lukket, men kun for snart at genåbne som en ny fusionsbutik. Foruden at købe dine nye plader kan du til efteråret slukke tørsten med en friskpresset juice eller varme dig med en skål marokkansk tagine. Læg dertil, at Merchant Records bliver et af de få steder i København, hvor du kan erhverve dig et sæt afrikanske Safaristøvler. Fristet?

Rihanna kan du til gengæld allerede høre på næste fredag, hvor hun får til opgave at spille Orange scene op med en koncert, der kan forsvare, at hun blev 2013’s hovednavn på den gamle rockfestival.

En rutineret anbefaling

IMG_2909

Dét, at Roskildefestivalen i dag ikke længere udelukkende er koncentreret om rockmusikken, men til gengæld rummer alt fra pop over elektronisk til verdensmusik, har været med til at holde Torben væk fra billetsluserne i år.

Når jeg alligevel beder ham anbefale en koncert til årets festival, er det hans mere end 30 års erfaring med Roskilde og hans opdaterede kendskab til, hvilke plader der bliver revet ned af hylderne på Route 66, der får mig til at spørge. Han holder den sidste skive af Unknown Mortal Orchestra op for mig. Pladen er populær. Jeg er selv én af dem, der har båret den hjem fra butikken. Torben har aldrig nærstuderet programmet inden en festival. I stedet anbefaler han, at man går rundt fra telt til telt og tør at lade sig overraske af nye navne.

Du kan være skuffet over udbuddet sammenlignet med andre år, og du kan ærgre dig over, at din yndlingskunstner ikke kom på plakaten. Men er du åben over for Roskildes mangfoldige program, og tør du kaste dig hovekulds ind i de forskellige koncerttelte, så er der Route 66-garanti for en god festival.

 

Skriv en kommentar til Fire pladeentusiasters bud på en must-go Roskildekoncert