Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
904342-dan-brown

På rundtur i helvede


Siden udgivelsen af Da Vinci mysteriet i 2003 har den amerikanske super- bestsellerforfatter Dan Brown udviklet sig til et globalt litterært fænomen. Når Brown barsler med en ny roman sker det under hysterisk høje sikkerhedsforanstaltninger og hemmelighedskræmmeri. En stor del af den samlede bogbranches økonomiske skæbne hviler dog også på Browns skuldre. Der er derfor store forventninger til spændingsmesterens nyeste udspil Inferno.

Den guddommelige skæbne

I Inferno møder vi endnu engang symbolforsker Robert Langdon der på ny har fået viklet sig ind i ganske alvorlige problemer. Langdon vågner således op på et hospital i Firenze med skudsår i hovedet. En ung og meget snarrådig læge ved navn Sienna Brooks hjælper Langdon til at flygte fra endnu et overfald. Snart er det umage par på vild flugt gennem Firenze hvor Robert Langdon, hvis guddommelige skæbne det synes at være at skulle redde menneskeheden gang på gang, igen må bruge sin store viden om europæisk kunsthistorie og skjulte symboler, til at forhindre en gal videnskabsmand fra at bringe en frygtelig plan til udførelse. En plan der vil ændre menneskehedens historie radikalt.

Den intellektuelle ramme for Dan Browns roman er denne gang den florentinske digter Dante Alighieri (1265–1321) og dennes hovedværk Den Guddommelige Komedie, hvis første del ´inferno`, har givet navn til Browns roman. Gennem analyse og afkodning af Dantes berømte tekst bliver Langdon og Brooks ført fra Firenze til Venedig og endelig Istanbul i jagten på deres fanatiske modstander, der ønsker at skabe sin egen udgave af Dantes helvede. Så meget kan afsløres: Det hele hænger sammen med problemer omkring overbefolkning og jordens begrænsede ressourcer.

Den moralske Brown

Inferno er opbygget efter samme skabelon som Dan Browns tidligere bestseller. Om man kan lid denne model er jo et temperaments spørgsmål. Det går derudaf i rasende tempo fra start til slut. Alligevel skiller Inferno sig ud fra Browns øvrige romaner med Robert Langdon som hovedperson. Intrigen er ikke så konspiratorisk anlagt som tidligere og er dermed også mere virkelighedsnær og relevant. Stemningen slås allerede an i et indgangscitat til romanen: ” De varmeste steder i helvede er forbeholdt dem der i tider med moralsk krise forbliver neutrale.” Inferno er helt klart skrevet under indtryk af tidens krisebevidsthed. Verden har det ikke for godt i disse år, og Brown tilbyder alternative løsningsforslag på et af de største problemer den menneskelige civilisation står overfor.

Europas redning?

Hvor verdens tilstand i almindelighed altså ikke er god, gælder dette i særdeleshed for Europa. Vores gamle kontinent er bragt i knæ af et økonomisk jordskælv der har udviklet sig til en omfattende politisk, kulturel og moralsk krise. Men også her er der håb at hente i Browns roman univers. Efter en afstikker til Washington D. C. i den foregående Langdon roman, er Dan Brown tilbage i det Europa han tilsyneladende elsker så højt. Og Browns begejstring for Europa og dets fantastiske historie smitter af på læserne. Gennem rundturene i Firenze og Venedig bliver man som læser mindet om hvad Europa engang var og hvad det måske igen kan blive, hvis alle gode kræfter arbejder sammen.

Selvom Inferno indeholder mange alvorlige aspekter og problemer skal man ikke tage fejl; Dan Brown har endnu engang på sine egne præmisser leveret en spændingsroman i mesterklassen. Og for den der har lyst ligger der flere timers underholdende læsning forude. Herfra skal der i hvert fald lyde de varmeste anbefalinger.

Dan Brown: Inferno Hr. Ferdinand 495 s. Kan købes overalt.





Skriv en kommentar til På rundtur i helvede