Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Hr. Vig

Hr. Vigs uortodokse drøm


Man tager et forfaldent fynsk slot, en stædig hvidskægget original (i ordets bedste betydning) og sætter ham overfor en viljestærk russisk ortodoks nonne. Man holder videokameraet tændt for at indfange gnisterne.

Resultatet er en anbefalelsesværdig og utraditionel dansk dokumentar, der portrætterer en mand fast besluttet på at realisere sin uortodokse livsdrøm: At skabe et russisk ortodoks kloster i Danmark.

Problemet er bare, at Hr. Vig og den russiske kirke langt fra er enige om, hvordan planen skal blive til virkelighed.

Om det lykkes? Det må du se i Pernille Rose Grønkjærs internationalt anerkendte og prisbelønnede dokumentar ”The Monestary: Hr. Vig og Nonnen” fra 2007.  

Den forstyrrede fredsforsker

Jørgen Laursen Vig er 82 år, da vi først møder ham på hans 1200 kvardratmeter store, faldefærdige slot Hesbjerg på Fyn. Her bor han alene, ugift og i strengeste sparsommelighed omgivet af sin tunge bogsamling og i gang med at lære sig selv kinesisk. Hr. Vig er et udsædvanligt, men dragende menneske.

Vig

Til trods for at hr. Vig i “The Monastery” erkender, at han har den defekt ikke at kunne holde af andre mennesker – så kommer seeren alligevel til at holde af ham. Det samme gør Søster Amvrosija, selv om hun igen og igen må lægge arm med den aldrende slotsherre i arbejdet med at forvandle Hesbjerg Slot til et kloster. Det skal nemlig helst gå efter hr. Vigs hoved.

Oprindeligt fra Odder, opdraget og skolet af sine strenge fader – moderen, erkender Vig i dokumentaren, kom han aldrig til at elske (hvorimod han græd i dagevis, da faderen døde). Universitetsuddannet i 1945, som cand.theol og cand.mag i religionshistorie og russisk for ikke at glemme filosofistudierneved universiteter Strasbourg og Paris. Vig har arbejdet som bibliotekar, gymnasielærer og sognepræst – indtil han satsede og købte Hesbjerg Slot lidt uden for Odense i 1957.

På sit slot afholdt han HF-kurser med eleverne arbejdende og boende på slottet, indtil han i 1964 omdannede stedet til et internationalt center for fredsforskning og viede sit liv til religionernes enhed og verdensfred. Han er omgivet af 35 selvbyggere, som han lader bo gratis omkring slottet, men han er ene på sit store slot … Lige indtil Søster Amvrosija flytter ind, så er freden forstyrret.

Et umage makkerpar

45-årige Søster Amvrosija godkender Hesbjerg til Kloster, men hun har en betingelse: Hr. Vig må sætte Slottet i stand og i øvrigt testamentere det til Patriarkatet i Moskva. Så tæt på sin livsdrøms opfyldelse kommer gamle Vig i tvivl, har han taget munden for fuld ved at lade russiske nonner regere på Hesbjerg?

Amvrosijas stærke modspil til den stædige Vig er en konfrontation, man husker. Dokumentaren er et portræt af en ener, et beundringsværdigt menneske, som man kommer til at holde af. En dansk original, der desværre er for få af.

Mødet med Hr. Vig og Nonnen kan stærkt anbefales. Dokumentaren ”The Monastery” kan bl.a. streames fra filmstriben.dk.

Skriv en kommentar til Hr. Vigs uortodokse drøm