Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
IMG_2359

Havde du tænkt på Hamborg?


Det var koldt, det var marts, og jeg dagdrømte om cubansk rom eller brasiliansk caipirinha. Espresso og forårssol i Paris kunne også gå an, men kuverten fra feriekonto var også kuverten tilbage til virkeligheden. Lad mig bare sige det sådan, at tallet på bundlinjen lod enhver tanke om eksotiske strandbarer eller spadsereture langs La Seine høre en anden verden til.

Så jeg tog til Hamborg… Og dette indlæg er tænkt som en miniguide til, hvordan du for få penge kan opleve den ofte oversete nordtyske by.

Der er cirka 340 kilometer fra København til Hamborg. Min tur startede på tilkørselen til Køge Bugt Motorvejen, og om eftermiddagen satte Jan og Lone mig af i Hamborg. Har du mod på det, så flå en side af skoæsken, skriv Hamborg med fede bogstaver og benyt den samme transportform som 70’er generationen gjorde. Det er hyggeligt, og det giver råd til flere weissbier – eller måske bare en større seng.

Oplev moderne arkitektur i HafenCity

Mine første timer brugte jeg på HafenCity. Denne bydel blev skabt i starten af 00’erne og har udvidet Hamborg centrum med 40 %. Du behøver ikke være arkitektnørd for at finde kvarteret fascinerende. Personligt var jeg betaget af de store murstensbygninger, der rejser sig direkte fra de omliggende kanaler. Anderledes nyarkitektonisk og ekstravagant er det endnu ikke færdigopførte Elbphilharmonie, som rykker ved ens forståelse af, hvordan et koncerthus kan se ud. Smukt, fascinerende og for mange sikkert også provokerede. Men alt sammen gratis at kigge på.

Der er endnu ikke leget liv i HafenCity, men de arkitektoniske perler står i kø.

Der er endnu ikke meget liv i HafenCity, men de arkitektoniske perler står i kø.

Industri-havnerundfart

Med mere en 2500 broer er der flere broer i Hamborg end i Venedig, Amsterdam og London tilsammen! En kanalrundfart gennem byens mange kanaler er også oplagt. Men med Europas næststørste industrihavn, kan du også vælge en rundfart i dette på én gang brutale og på samme tid æstetiske containerinferno, der omringer havnefronten. Det valgte jeg, og fortrød det ikke.

Containere bliver konstant hejst og sænket af de enorme kraner, og du får følelsen af at være en den lille figur der skal overleve i et gammelt arkadespil.

Punkkvarteret Karolinenviertel

Inden jeg tog til Hamborg, havde jeg hørt flere omtale byen ”det ny’ Berlin” – det er store ord i mange danskeres ører! Karolineviertel gav mig dog en idé om, hvor disse ord kommer fra. Det gamle punkkvarter er fyldt med skæve bygninger, skæve mennesker og skæv mad. Den autenticitet som endnu ikke eksisterer i Hafencity er på alle gadehjørner hér. Jeg brugte mange timer på bare at gå, se på gamle plader, se på gamle sneakes, gå på café og så gå lidt igen. Når man kommer hjem, kan man så prøve at overbevise vennerne om, at Berlin er two thousand and late og Hamborg er det nye sort, mens man hipster efter vejret.

Baggården til et tidligere teater der nu er besat af unge og hjemløse.

Baggården til et tidligere teater der nu er besat af unge og hjemløse.

Ballet i Staatsoper Hamburg

Jeg elsker ballet. Ikke alle former for ballet. De idylliske Bournoville-balletter fra romantikken med alfer, prinser og sylfider kan jeg som regel godt undvære. Men den moderne og lidenskabelige ballet, hvor der er højt til loftet og langt til det religiøse og overnaturlige – den elsker jeg. Den amerikanske balletkoregraf John Neumeier er måske den ypperste repræsentant for den moderne ballet. Han har skabt flere af verdens største og smukkeste balletter, og han har gjort balletskolen i Hamborg til en af verdens førende. Er du studerende, så mød op med studiekortet en time før aftenens forestilling. På den måde fik jeg billetter til 15 euro – 65 euro under normalprisen. Er du ikke den store fan af ballet, eller har du bare aldrig haft lyst til at give dig i kast med den ”forældede kunstart”, så gør det alligevel! John Neumeier sletter alle fordomme om klassisk ballet og skaber scener, man ikke kan undgå at blive forført af.

Staatsoper Hamburg blev opført i 1678, og er det ældste operahus i Tyskland. Det blev  ødelagt under de allierede bombardementer af Hamborg, men genopført i 50'erne, som stilen også bærer tydeligt præg af.

Staatsoper Hamburg blev opført i 1678, og er det ældste operahus i Tyskland. Det blev ødelagt under de allierede bombardementer af Hamborg, men genopført i 50’erne, som stilen også bærer tydeligt præg af.

Hamborg har sikkert altid været i din bevidsthed, som en af de første byer du passerer på vej ned af den tyske autobahn. Der er god grund til at få et anderledes tæt forhold til byen. Jeg var begejstret, og selvom jeg hverken fik rom, caipirinha eller forårssol, så varmede den alligevel.

Skriv en kommentar til Havde du tænkt på Hamborg?