Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Billede fra bogens forside

Billede fra bogens forside

Én af os sover


En rigtig god bog er for mig blandt andet én, der sidder fast i bevidstheden længe efter man har læst sidste side. Og som man har lyst til at læse igen.

Og netop sådan har jeg det med Josefine Klougarts ”Én af os sover”. Selvom det efterhånden er et par måneder siden jeg læste bogen, bliver den med ved at hjemsøge mig. På den gode måde vel at mærke.

”Én af os sover” handler om kærlighed. Det er ikke en stor romantisk kærlighedshistorie, men derimod historien om ulykkelig kærlighed og om at blive forladt. Det vigtigste er ikke selve bruddet, men alle følelserne og ensomheden der følger med.

Temaet er for så vidt ikke særlig opløftende eller historien ny. Men det er heller ikke handlingen som sådan, der skiller ”En af os sover” ud fra mængden. Det er derimod stemningen i bogen og det at den er så utrolig velskrevet.

Josefine Klougarts stil minder mig på flere måder om Suzanne Brøgger, og ikke uden grund. I forbindelse med 40 års jubilæet for Suzanne Brøggers bog ”Fri os fra kærligheden” tidligere på året, udtalte Josefine Klougart i et interview i Berlingske: Min seneste roman (»Én af os sover«, red.) er på den ene side en realistisk gennemskrivning af kærlighedstabet og den helt store desillusion. Samtidig er den et forsøg på at forme et håb. I den proces har det været interessant at læse Suzannes bøger. Men jeg vil hellere tro på kærligheden og vælge den med risikoen for at blive skuffet og så ligge dér og rode rundt i støvet.

”Én af os sover ” er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2013.

Josefine Klougart, Én af os sover, Rosinante, 2012

Skriv en kommentar til Én af os sover