Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Parades End. Call Sheet # 48

Afslutningen på paraden


1. Verdenskrig og dens konsekvenser for især det britiske imperium og dets overklasse er efterhånden ved at udvikle sig til en industri indenfor underholdningsbranchen. Danmarks radio sender i øjeblikket 3. sæson af den utroligt populære serie om folk og fæ ved godset Downton abbey og deres trængsler før, under og efter den store krig. Dette er dog ikke den eneste serie om Storbritannien og 1. Verdenskrig DR har sendt i år. I begyndelsen af året kunne man således se miniserien Parade’s end der behandler samme tema.

 

Sædernes forfald

Parade’s end er en serie på 5 afsnit af en times varighed hver. Den baserer sig på en tetralogi (fire sammenhængende romaner) skrevet af den relativt ukendte britiske forfatter Ford Madox Ford og udkom mellem 1924-1928. I centrum af fortællingen står overklassemanden Christopher Tietjens, som vi møder i 1912, to før krigen bryder ud. Tietjens er en meget intelligent og liberal mand, men også meget gammeldags i væremåde og moralopfattelse. Han er gift med den snobbede Sylvia med hvem han har en søn, der måske ikke er hans, da Sylvia har haft en affære. Tietjens vil dog under igen omstændigheder skilles, det bliver ordentlige mennesker bliver nemlig ikke. Udefrakommende begivenheder skal dog snart ryste Tietjens i hans grundvold og få ham til at tvivle på sin verdensopfattelse og sine værdier. Først møder han den unge feminist Valentine Wannop der i modsætning til Sylvia er lidenskabeligt engageret i samtiden og dens problemer og som ikke er bange for at diskutere og sige Tietjens imod. Tietjens bliver forelsket i Valentine, men han ønsker forsat ikke at forlade sin kone. Det er denne kærlighedstrekant, hvori Tietjens skal vælge imellem disse to meget forskellige kvinder, der er seriens hovedhistorie. Men ingen kærlighed uden krig.

Første Verdenskrig bryder ud og Tietjens der føler at hele hans verden er ved at bryde sammen, eller som han siger til Valentine: ” alt hvad jeg står for er ved at forsvinde” melder sig til tjeneste ved fronten. Her vil han ”kæmpe for det 18. århundrede imod det 20. århundrede”

 

Forandringens konsekvenser

Tietjens opfattelse af 1. Verdenskrig som en krig mellem Det gammel og det moderne bliver i serien fremstillet på flere måder. Der er nemlig ikke kun tale om forandringer indenfor værdier og normer og spørgsmålet om hvordan et ordentligt menneske bør opføre sig. Nej selve krigen bliver en pinefuld understregning af hvor meget verden forandrer sig. Vi kommer med Tietjens ned i skyttegravene og oplever krigens meningsløshed og massenedslagtningerne. Drømmen om den romantiske krig hvor den enkelte soldat kan gøre en forskel, er afløst af den moderne mekanisere krig. Og selvom Storbritannien sammen med Frankrig vinder krigen, er det alligevel begyndelsen på enden for imperiet som solen aldrig går ned over. Dermed er det også begyndelsen på enden for dette imperiums herskende klasse. Alt dette symboliseres i Christopher Tietjens, det sidste ordentlige menneske i en verden der går amok.

Seriens titel Parade’s end henviser til en form for skuespil eller parader mennesker opfører overfor hinanden. Christopher Tietjens lever i et ulykkeligt ægteskab, men overfor omverden må alt fremstå som er det perfekt. Man må holde på formerne. Parade’s end viser dog, at i lyset af store historiske begivenheder må alle masker falde, forandringens lov er ubønhørlig og rammer os alle.

 

Fremragende underholdning

Parade’s end er af nogle blevet udråbt til verdens bedste tv-serie. Dette sker dog ofte når BBC skaber en ny stor historisk serie. Denne gang har de dog allieret sig med HBO, som er medproducent, så vi er altså helt klart oppe i superligaen her. Der er da heller ikke sparet på noget, hverken kulisser eller kostumer, og skuespillerne er fremragende. I hovedrollen ses Benedict Cumberbatch, som nogle måske vil kende fra den nye og moderne udgave af Sherlock Holmes serien.

Verdens bedste tv serie eller ej, Parade’s end er fantastisk underholdning, så hvis du kun vil se én serie om 1. Verdenskrig og den britiske overklasse, så er Parade’s end et rigtig godt bud.

 

Parade’s end kan købes via fx Amazon

Skriv en kommentar til Afslutningen på paraden