Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Barnaby

Perverse pasteller


Der er ikke noget federe end når de ting vi har en bestemt opfattelse af, forhold til eller syn på bliver vendt på hovedet, forskudt eller får den diametrale modsætning. De fleste mennesker forbinder pastelfarverne med forår, sommer, søde sommerkjoler, blomster eller noget andet tuttenuttet. Men hos den amerikanske kunstner Barnaby Whitfield bliver pastelfarverne voldtaget i et pervers og mareridtagtigt og surrealistisk univers. Og han er lige nu aktuel med udstillingen: There’s A Story in Which My Eyes Shut på Gallery Poulsen i København.

Whitfield arbejder med pastelkridtfarver på papir, og hans tekniske håndværksmæssige kunnen er overvældende. Hans motivverden består af figurer og fantasifulde fortællinger, der i deres konfronterende kommunikation med beskueren nærmest springer ud af fladen, og overfalder én.

Hans mange portrætter og selvportrætter er i realistisk stil, men skildret i surrealistiske, skræmmende universer, mareridt eller psykedeliske hallucinationer, hvor vi bliver inviteret med på en eksotisk, kaotisk og til tider erotisk bevidsthedsudvidende rejse til Whitfields allerinderste, hvor tematikker som bl.a.  faderfiguren, moderfiguren og barndommens traumer bliver behandlet.

B.W.

Whitfield

Barnaby Whitfield

B.W.

Også Michael Kvium kastede sig for et par år tilbage ud i at lave nogle akvarel og gouche værker på papir i bla. pastelfarver, serien hed Freestyle Tales. En kunstner, der ellers har dyrket den tunge og mørke palet i oliefarver. I Wastelanded fra 2012, bliver de ellers dejlige pastelfarver pludselig kølige, golde og distancerende grundet det groteske motiv bestående af den karakteristiske Kvium figur, der mangler lemmer, og sidder handlingslammet og stirrer ud på beskuerende i en konfronterende blikfæstning med ravne omkring sig. Værket kan ses på Horsens Kunstmuseum.

Wastelanded 2012

Udstillingen med Barnaby Whitfields værker kan ses på Gallery Poulsen i København fra d. 5 april til d. 27 april: http://www.gallerypoulsen.com/

http://barnabywhitfield.com/pages/main.html

Skriv en kommentar til Perverse pasteller