Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
kor

Har du husket kormusikken?


I disse postmoderne og individualistiske tider sker det ofte, at vi glemmer hvor smuk sang vi mennesker kan skabe sammen i store kor. Det ikke nødvendigvis den bedste kvalitet der skabes i individualismens ånd, hvor masserne hylder den svedende stjerne på scenen. X-factormentaliteten er dog langt fra blevet kormusikkens dødsstød. Den lever endnu og, at dømme efter fremmødet til en korkoncert i Skt. Lukas Kirke for et par uger siden, lever den faktisk i bedste velgående.

Kormusikken i den digitale tidsalder

Eric Whitacre projektet, som gav koncert i Skt. Lukas Kirke den 14. april, startede på de sociale medier. Her samlede man, via online netværk, korsangere fra hele landet, til at opføre satser af den nulevende amerikanske komponist, Eric Whitacre. Projektet mødte stor interesse og mundende ud i et 50 mand stort kor og en propfyldt kirke.

Med fare for at lyde gammel vil jeg vove at påstå, at det, i disse smartphonetider, var en befrielse at sidde stille og lytte til den fænomenale samklang og harmoni, der prægede koncerten. Det var en mindfullness-lignende oplevelse, hvor alle flyvske tanker forsvandt og gav plads til en sjælden ro.

Overvind din skepsis

Mange opfatter korsang som noget kedeligt og religiøst, som det kun er gamle mennesker der interesserer sig for. Fordomme er der, med andre ord, nok af og det er måske heller ikke ligefrem rockkoncerter man skal forvente, hvis man møder op til en korkoncert. Til gengæld kan man regne med en sjælden harmonisk oplevelse med tid til at se indad og mulighed for at lytte til et stort flerstemmigt fællesskab, der sammen skaber smuk musik.

Eric Whitacre projektet er afsluttet i denne omgang, men får du mulighed for at høre nogle af hans værker opført i fremtiden, kan det klart anbefales. Danmark er dog rigt på kor og allerede i næste uge kan man komme til forårskoncert med Akademisk Kor i Holme Kirke, Aarhus.

Læs mere om koncerten HER.

Skriv en kommentar til Har du husket kormusikken?