Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Para I, 1969 Morris Louis

Guld fra Louisianas gemmer


I foråret 2013 har Louisiana Museum of Modern Art fundet nogle af de absolutte mesterværker frem fra samlingen. Det er kunst i verdensklasse fra flere af den moderne kunsthistories allerstørste.

Når du nu alligevel er på Louisiana Museum of Modern Art for at se, hvad der sker når man slipper en kunstner løs i et byggemarked eller kitschede/cool’e masseproduktioner, så sørg for at du tager turen rundt på HELE museet – her vil du møde nogle af de allerstørste kunstnere i museets samling. Og dette møde er faktisk en tur til Humlebæk værd i sig selv.

Kuratorerne har været i arkiverne og fundet mesterværker frem: billedkunst, skulpturer og videokunst – fra navne som Louise Bourgeois, Yves Klein, Pablo Picasso, Francis Bacon, Andy Warhol, Donald Judd, Barnett Newman, Franz Kline, Ad Reinhard, Oskar Schlemmer, Sigmar Polke, Bill Viola, Mona Hartoum Leon Kossoff og Vija Celmins.

Imponerende kunst der fylder museets øst- og vestfløj og til fulde viser, hvorfor Louisiana i sandhed er den vægtigste repræsentant for moderne kunst herhjemme.

Herunder har kulturspotteren valgt at fremhæve enkelte af de mange udstillede værker:

Baselitz

Verden er i bogstaveligste forstand vendt på hovedet, når den tyske billedkunstner Georg Baselitz demonstrerer sine fingerfærdigheder i studiet af kvindekroppen på maleriet “Fingermalerei – Weiblicher Akt, 1972″.

Dubuffet

En legende, nogle ville måske endda sige barnlig, tilgang til kunsten synes at karakterisere Jean Dubuffets arbejde. Her er det “Orient de Barbe” fra 1959.

Elmgreen og Dragset

Dansk national-romantik for en afklapsning af den dansk norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset med værket “When a Country Falls in Love with Itself” fra 2008.

Morris Louis

Mødet med Morris Louis’ imposante colorfield-malerier var en af de store oplevelser. Den amerikanske maler udviklede en helt særlig malerteknik. Han ønskede en tættere fysisk kontakt med billedfladen, brugte derfor ikke pensel, men lod malingen flyde ned over lærredet. Louis døde alt for ung som 49-årig af lungecancer – et resultat af maling-dampe. Louisiana har heldigvis sikret sig flere af Louis’ værker til samlingen. Her er det “Omega VI, 1959-1960″. Det er også Morris Louis der står bag indlæggets bærende billede “Para I” fra 1969.

Rothko

Flere af den amerikanske ekspressionismes stormestre er fundet frem fra gemmerne. Her er det Mark Rothko (kendt for sine farverige rektangulære former) med et af de mere dystre af slagsen “Untitled, 1964″.

Kandinsky

Mød en af Bauhaus’ og Blaue Reiters helt store skikkelser, ja, vel egentlig en faderskikkelse for ekspressionismen, russeren Wassily Kandinsky – her med værket “Im freien Blau” fra 1929.

 

Mark Tobey

Titlen “Intersection” på dansk “Skæringspunkt” fra 1954 siger ikke meget? Men det er måske netop hensigten fra den amerikanske billedkunstner Mark Tobey, der hele livet igennem tilstræbte en mere spirituel tilgang til malerkunsten. Hans bestræbelser blev belønnet i 1958, hvor han vandt hovedprisen ved Biennalen i Venedig. For den amerikanske ekspressionist Jackson Pollock var Tobey en evig kilde til inspiration.

Richter

En af den tyske kunstscenes helt store nulevende, Gerhard Richter, er repræsenteret med værket, der nærmest er blevet et ikon for hans samlede produktion “1025 Farben” fra 1974.

 

Skriv en kommentar til Guld fra Louisianas gemmer