Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
DJ_Shadow-Endtroducing-Gatefold_Scan-MED-3743x1842-300dpi

Et klassisk musikalbum, helt uden instrumenter


Tag Ambient Jazz. Skil det ad, riv det i stykker, skru op, skru ned. Tilsæt dernæst lidt Funk og lidt Soul, hvorfor egentlig ikke? Kun fantasien sætter grænser, når sampleren over dem alle, DJ Shadow, på kultklassikeren fra 1996 ”Endtroducing” rev daværende konventioner i stykker, og skabte sit helt eget elektroniske lydunivers.

Lyden er æterisk og til tider dyster. I DJ Shadow’s verden flyder drøm og virkelighed sammen. Albummet er præget af samplede stemmer, stemmer som beretter om den verden, vi befinder os i. Verdenens beboere fremstår forvirrede, og lytteren bevidner dem, når de ”modtager beskeder direkte transmitteret ind i deres hjerner”.

Drømmer jeg, eller er jeg vågen? Der bliver talt til lytteren, som både er observatør og deltager i denne dystopiske, skøre verden.

Lyden som ingen havde hørt før

Albummet er lavet udelukkende af samples. Dette betyder, at der ud over DJ Shadow’s AKAI MPC60 12-bit sampling drum machine, ikke bliver spillet nogle instrumenter på albummet. Dette var første gang i verdenshistorien, at et musikalbum blev født sådan. Alligvel er det den interessante instrumentering, som albummet er kendt og elsket for.

I sampling-processen hugger DJ Shadow bidder fra andre kunstneres musik. Han lægger dem oven på hinanden, speeder dem op og hakker dem i stykker. På denne måde lever artister som Metallica, Björk, Roger Waters samt en lang række mindre kendte kunstnere videre i DJ Shadow’s lydunivers.

”Ved hjælp af sampling lever artister som Metallica, Björk og Roger Waters samt en lang række mindre kendte kunstnere videre i DJ Shadows lydunivers”

Forvirringen bliver komplet, når DJ Shadow begynder at blande samples fra de individuelle numre sammen i andre numre. Lytteren tager sig selv i at tjekke sin musikafspiller, for det nummer har jeg da lige hørt.

En udfordring som er værd at tage op

DJ Shadow’s ”Endtroducing” er ikke et simpelt bekendtskab. Numrendes længde spænder fra 0.24 sekunder til de helt lange på 9.23 og 7.28. DJ Shadow tager sig god tid.

Numrende bygges langsomt op og går mange steder hen. Lag på lag, sample på sample, bygger DJ Shadow sit univers op med rig sans for skæv instrumentering og stemningsskabelse.

”Do you feel like Darth Vader?” 

Undervejs støder lytteren på humoristiske, uventede citater som f. eks i sangen ”Mutual Slump” hvor en kvindestemme refererer til den poppede musical ”Xanadu”, og derefter spørger lytteren ”Do you feel like Darth Vader?”

En mediterende dystopi

Hvis du er klar til at tage udfordringen op, så er ”Endtroducing” et album, der belønner den tålmodige lytter. Så læg dig ned, luk øjnene og lad dig fortabe i DJ Shadow’s univers. Og hvis du døser hen, så vær beredt på pludseligt at vågne op til en stemme der fortæller dig:

”This is not a dream, You are receiving this broadcast as a dream. We are transmitting from the year 1-9-9-9. You are receiving this broadcast in order to alter all of the events you are seeing…”

Albummet kan købes på Itunes. Hvis du stadig ikke er overbevist, kan du se albummet efter i sømmende på youtube: Endtroducing Full Album

 

Skriv en kommentar til Et klassisk musikalbum, helt uden instrumenter