Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Verdensrum_642x450

Er du dansk?


Teatret Svalegangen har i et gammelt hus ved Klosterport slået dørene op for Teater Rio Rose. Jeg har aldrig før lagt mærke til huset ved Klosterport 6, der til daglig rummer Granhøj Dans, men jeg finder mig straks til rette i den hyggeligt indrettede ”cafe” i kælderen, der i ventetiden op til forestillingen lokker med kaffe og småkager for en 10’er. Så langt så godt.

Jeg befinder mig denne tirsdag aften til premiereaftenen på Teater Rio Roses forestilling ”Verdensrum”, der i folderen for forestillingen lover at slå et slag for mangfoldigheden og sætte til debat, hvad det vil sige at være dansk i nutidens Danmark. Jeg er meget spændt på, hvordan dette komplekse emne vil blive behandlet på en teaterscene og aftenens første overraskelse slår mig allerede klokken lidt over syv ved præsentationen af stykket. ”Verdensrum” er nemlig mere en performance end et teaterstykke. Som publikum bliver man ført fra rum til rum i det gamle hus, og hvert rum indeholder alt fra en tanke, en oplevelse eller en refleksion til en sang, en dans eller et videoklip. Ikke to rum er ens. De fire skuespillere portrætterer både den gængse ”hvide” dansker og danskeren med en anden hudfarve og dette gøres med humor, eftertænksomhed og alvor i en skøn kombination. Da jeg bevæger mig gennem de første par rum er jeg en kende skeptisk over for forestillingen, og jeg har svært ved at finde det klare budskab med de små rum-oplevelser. For kan man fordybe sig i et så bredt emne, når man aldrig får lov at sidde stille særligt længe af gangen? Da jeg først accepterer forestillingens vandrepræmis ænder min opfattelse sig dog og jeg bliver revet med af de små historier og oplevelser, der åbner sig for mine øjne på den labyrintvise vandring gennem huset. Labyrinten må netop være en pointe i forestillingen, men for kommende publikummer vil jeg dog ikke afsløre for meget. Jeg vil blot afslutte med et godt råd: Forvent ikke at forvente noget. Lad forestillingen om et klassisk teaterstykke blive hjemme i skuffen, og nyd en anderledes oplevelse i selskab med de fire dygtige skuespillere fra Rio Rose. Du vil med garanti forlade Klosterport 6 med ny viden og nye tanker om mangfoldigheden i Danmark.

”Verdensrum” spiller den 9.-20. april i huset hos Granhøj Dans, Klosterport 6, 8000 Aarhus C.  

Skriv en kommentar til Er du dansk?