Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
kreml (1)

Den russiske gåde


Leif Davidsen er Danmarks førende forfatter af politiske thrillers. Igennem mere end 25 år har han udsendt i alt elleve romaner der alle behandler en storpolitisk problemstilling og hvis udgangspunkt ofte er en hovedperson, der placeres i en situation han ikke kan gennemskue eller kontrollere. Denne situation er altid forbundet med en politisk intrige. Gennem årene har Leif Davidsen skrevet om mange forskellige temaer. Fra balkankrigene i 90erne, over 11. september, til jagten på Hemingway. Et tema har dog været gennemgående gennem hele forfatterskabet: Rusland og dets moderne turbulente historie. Således også i Davidsens nyeste roman: Patriarkens hændelige død.

 

Turen går til Putins Rusland.

Patriarkens hændelige død tager sin begyndelse på Grønland. Her møder vi TV meteorologen Adam Lassen der er på optagelse til en dokumentar om de globale klimaforandringer. Optagelserne må dog afbrydes da Adams tvillingebror Gabriel findes myrdet i Moskva. Gabriel arbejdede for den russisk-ortodokse kirke, hvis overhoved patriark Tikhon den Anden, bliver fundet død samme dag som Gabriel. Spørgsmålet er derfor om der er nogen sammenhæng mellem de to dødsfald?

Adam sætter sig for at undersøge sin brors død og motivet bag dette. Han begiver sig derfor ud på en rejse til det moderne Rusland. Denne rejse fører ham dog i første omgang tilbage i historien, til 70ernes Sovjetunionen, hvor hans forældre mødes i Moskva, i en dansk-russisk kærlighedshistorie. Tilbage i nutiden er Adam også i Moskva, men hans efterforskning af Gabriels død fører ham også til Baltikum og til den yderste russiske forpost i Europa: Kaliningrad. Undervejs afdækkes den moderne russiske virkelighed med vold, korruption og en uhellig alliance mellem stat og kirke.

 

Forandringernes land og dog evigt det samme

Leif Davidsen var fra 1984-1988 DRs korrespondent i Sovjetunionen. Han kom dermed til at opleve de sidste år inden imperiet faldt fra hinanden i 1991. At Davidsen har et intimt kendskab til Rusland fremgår tydeligt under læsningen. Han har en fremragende evne til at beskrive steder og stemninger så man selv får lyst til at rejse til Rusland og opleve det hele. Samtidig bliver man gennem Davidsens roman klogere på det moderne Ruslands historie og de udfordringer som landet står overfor. Til tider kan dette måske få nogen til at føle at de læser en historiebog mere end en roman. På den anden side er denne fortællerstil hvor fakta og fiktion konstant bliver blandet sammen Davidsens varemærke, om man kan lide det eller ej er et temperaments spørgsmål.

Et centralt emne i Patriarkens hændelige død og i Leif Davidsens øvrige romaner om Rusland, er spørgsmålet om hvorvidt Rusland efter Sovjetunionens opløsning har forandret sig og i givet fald hvori disse forandringer består? Rusland er på mange måder forandringens land. Det indledte det 20.århundrede med voldsom og voldelig samfundsomstyrtende revolution og afsluttede århundredet med nærmest at gå i opløsning. Så er dagens Rusland anderledes end fortidens? Hvis man skal tro Davidsen og en del andre er svaret nej. Rusland har gennem hele sin historie været regeret af stærke mænd. I mange århundreder havde disse mænd titel af Zar, efter 1917 var titlen generalsekretær for det kommunistiske parti, i dagens Rusland er titlen blot præsident. Hvis noget har forandret sig i Ruslands historie har det været et spørgsmål om form. Titlerne har været forskellige, landet har heddet noget forskelligt, men under overfladen har det altid været det samme: en stærk mand har med jernhånd styret kæmperiget og bestemt udviklingen. Om denne mand så har været Zar eller heddet Lenin, Stalin eller Putin er i den forbindelse helt ligegyldigt. Denne styreform er årsagen til Ruslands storhed, men også til de mange ulykker og lidelser der gennem historien har ramt den russiske befolkning. Hvis man vil forstå hvorfor det forholder sig sådan og hvorfor Rusland på så mange områder fremstå som en gåde for den vestlige verden, er et rigtig godt sted at begynde hos Leif Davidsen.

 

 

Leif Davidsen: Patriarkens hændelige død. Lindhardt og Ringhof, 429 s. Udkom d. 13 marts

Skriv en kommentar til Den russiske gåde