Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Foto: Tremes officielle facebookside

Foto: Tremes officielle facebookside

Tag til New Orleans med tv-serien Treme


De seneste mange måneder har danske medier flydt over af national stolthed – enhver som er kommet i berøring med nyhedsstof vil vide, at den udenlandske interesse for dansk tv-drama er galoperende. Der er noget næsten perverst herligt ved sådan at smage på eget talent (for selvom de fleste af os aldrig har sat et ben i nærheden af DR’s Ingolf Gabold, kan man komme til at tage smigeren helt personligt), men Borgen er færdig, og det er tid til at søge nye græsgange for at stille dramatrangen. Søg fx til New Orleans i selskab med Treme.

Naturkatastrofer, hærværk og musik
Treme er navnet på en bydel i New Orleans, og serien tager sit udgangspunkt i et orkanramt post-Katrina New Orleans med alt, hvad der dertil hører af menneskelige tragedier, plyndringer, politi- og politikersvigt, men også festlige Mardi Gras-parader og indædt solidaritet (hvor højstemt det end måtte lyde). Du skal se Treme af mindst to grunde:

  1. Figurerne
  2. Musikken!

Figurerne
Treme drives ikke frem af en spektakulær plotstruktur; den følger figurer, der på hver sin måde er berørt af ødelæggelserne. Fx Davis, en skrupskør, potrygende aktivist, som prøver at råbe lokalpolitikerne op, kokken Janette, som har mistet sin restaurant og den trombonespillende Antoine Batiste, som knalder lidt for meget udenom og kæmper for at opretholde det musikalske miljø, der udgør byens rygmarv. Nogle af figurene kender hinanden, nogle gør ikke; man skal selv kæde dem sammen.

Musikken
Lad det være sagt: der er ikke tale om en feel-good-serie; til tider er Treme direkte deprimerende. På den måde bliver man ikke holdt i hånden. Der er alligevel noget svært opmuntrende ved serien, og her tager musikken en stor del af æren. Den stolte New Orleans jazztradition er fuldstændig central, og skuespillerne leverer habile blæsersoloer og funky klaverspil på Bourbon streets natklubber, stort set uden stand-in-hjælp, ligesom berømte musikere med jævne mellemrum gæsteoptræder.

 

Hvis du tilhører det tv-serieindhalerende folk, har du sandsynligvis allerede stiftet bekendtskab med amerikanske HBO-serier som Mad Men, der skildrer miljøet omkring et reklamebureau i 1960‘ernes USA, og The Wire, om Baltimores hårdkogte gademiljø – serier der i al sin velproducerethed sætter persontegningerne i højsædet og vover at være langsomme. Disse kvaliteter går igen i Treme, som altså er endnu et pletskud fra HBO’s arsenal.

Personligt er jeg lige ved at starte en opsparingskonto at rejse til New Orleans for, hver eneste gang jeg så meget som lytter til soundtracket. Hvis du (som jeg, beklageligvis) ikke føler dig nok ved muffen, kan du jo starte med at investere i box I og II.

Skriv en kommentar til Tag til New Orleans med tv-serien Treme