Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
petersborg3

Rusland indenfor rækkevidde


Kan man virkelig tage til Rusland, og tilbage igen, på bare en forlænget weekend? Det er ikke mange af os danskere, der er klar over, hvor kort (og ofte også relativt billig) afstanden er til verdens største land. På under to timers direkte flyvning fra Københavns Lufthavn befinder du dig i Skt. Petersborg – én af Europas fornemste kulturbyer, hvor både maden, hotelovernatningerne og turene med metroen er til at betale.

Fortryllende førrevolutionære fornemmelser

Mens den skarpe vintersol eller den bløde sne oplyser den sprøde vinterluft omkring dig, kan du slentre af sted på Skt. Petersborgs brede boulevarder eller lade dig fascinere langs én af byens mange tilfrosne floder. Nordens Venedigs historiske centrum har smukke førrevolutionære palæer og katedraler på hvad der føles som hvert gadehjørne. Det er en by der er skabt til at spadsere i – og til gå på opdagelse i.

Overalt i gaderne kan man mærke historiens vingesus. Man står side om side med historiske bygninger og spadserer rundt mellem statuer af store kunstnere. I de små sidegader sælges der tyktflydende varm chokolade og små, delikate kager på en måde så intens, at man skulle tro vi befandt os i slutningen af det forrige århundrede. Nostalgien lever (også) i Skt. Petersborg.

Sans for det vulgære

I formidlingen af sig selv og den russiske historie dyrker russerne det patriotiske i fremvisningen af den pomp og pragt, der prægede samfundets top både før og efter revolutionen. Det er ikke kun når de serverer chokolade på de velduftende caféer med montrer fyldt med kage, at russerne har sans for det vulgære.

At besøge Skt. Petersborg betyder også et besøg på Eremitagen – Vinterpaladset. Et stort palads i hjertet af Skt. Petersborg med næsten 1000 overdådige værelser. Her er der forgyldte rum, kæmpe påfugle af guld og balsale, der kan tage pusten fra selv den mest velbevandrede historieelsker. Du kan finde malerier af kunstnere lige fra Raffael til Picasso – og hver gang du tror du har set det hele, dukker der et nyt rum, en ny trappe, en ny korridor op.

Sådan er det også med byen Skt. Petersborg. Det er en by, man ikke bliver færdig med. Her skrev Dostojevskij og Pushkin deres værker, her blev zarfamilien taget til fange og ført i eksil, her går nutidens russere anno 2013 rundt i skinnende dynejakker og pelshuer. Mød dem der hvor de spiser deres blinier, tag på et lokalt marked eller køb pirogger i en bod på torvet.

Der er altid noget nyt at opleve i Skt. Petersborg. Så pak det varme tøj, køb et visum og tag på eventyr mod øst.

Skriv en kommentar til Rusland indenfor rækkevidde