Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
THE-LAST-STAND-Image-04

Old Heroes Never Die…


Hasta la vista baby Arnold is back!

De seneste år har været vidne til en sand opblomstring af aldrende actionstjerner der alle ønsker at tage endnu en tur rundt i manegen. Således har Sylvester Stallone genoplivet både Rocky og Rambo serierne og været instruktør og manusforfatter på hvad der må betegnes som den store klassefest inden for actiongenren: The Expendables. Et andet af genrens ikoner Bruce Willis har netop haft premiere på endnu et kapitel i den tilsyneladende endeløse Die Hard saga. Nu er turen så kommet til Arnold Schwarzenegger, der efter en periode som governator i Californien, vender tilbage til det store lærred med filmen The Last Stand.

The Last Stand er en klassisk Arnold film hvor han som sheriff i en lille by på grænsen til Mexico skal standse en narkobaron der er på flugt fra FBI, og som for enhver pris ønsker at krydse grænsen. Det er nu op til sheriffen og hans få medhjælpere at stoppe denne galning, og dette sker i et sandt voldsorgie hvor kugler, kroppe og blod flyver gennem luften.

The Last Stand er nærmest en parodi på den klassiske amerikanske western. Hvor den ensomme helt skal forsvare det lille lokalsamfund mod den store udefrakommende trussel. En af de mere formildende omstændigheder ved Arnold Schwarzenegger, er at han aldrig har taget sig selv særligt højtideligt. I de fleste af hans film gør han trykt grin med sig selv og den filmgenrer der har gjort ham styrtende rig. Således også i The Last Stand hvor der ikke bliver gjort forsøg på at skjule at dåbsattesten efterhånden siger 65 år.

 

Back To The 80’s

Fælles for alle de ovennævnte actiondinosaurer er at de alle fik deres gennembrud/ havde deres storhedstid i 80erne. Et godt spørgsmål er derfor hvorfor disse pensionsmodne herrer lige pludselig oplever en art renæssance? Nogle forklaringer går på, at i en krisetid, satser Hollywood på det økonomisk sikre. Der bliver ikke taget nogen chancer. En anden forklaring kan dog være at netop fordi at Schwarzenegger og Co repræsenterer noget fortidigt, står de også som symboler på en enklere tid. 1980erne var på mange måder et meget simpelt årti. Med Ronald Reagan i spidsen for USA vandt den vestlige verden den årtier lange kamp mod de onde russere. Det er denne sort/hvide verden mange mennesker i dag har behov for at genkalde sig på film. I en stadig mere uoverskuelig og kompleks verden, kan det være en befrielse at få et par timer hvor de gode er gode og de onde er onde og hvor der ikke hersker tvivl om hvem der er hvad. Så længe verden er problemfyldt og ikke altid til at begribe, så længe har actionfilm en fremtid og en rolle at spille.

 

The Last Stand havde premiere den 7. marts og kan ses i biografer over hele landet.

Hvis man hører til dem der synes at actionfilm er larmende og dum underholdning kan det anbefaledes at læse filmforsker fra Syddansk Universitet Rikke Schubarts bog: Med vold og magt – actionfilm fra Dirty Harry til The Matrix hvori hun gennemgår genrens historie og sætter den i kulturhistorisk perspektiv.

Skriv en kommentar til Old Heroes Never Die…