Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
DRACULA (1958)

På sporet af Dracula


De fleste vil kende legenden om Dracula, den næsten udødelige vampyr fra Transsylvanien, som blev verdenskendt gennem Bram Stokers roman med samme navn fra 1897. Nogle vil måske også vide at der fandtes en historisk Dracula, Vlad Dracula, en rumænsk krigsherre og konge der i 1400-tallet udkæmpede voldsomme krige mod det muslimske imperium, Osmannerriget. Hvilken forbindelse der er mellem den fiktive og historiske Dracula kan man læse om i den amerikanske forfatterinde Elizabeth Kostovas debut roman fra 2005 Historikeren.

 

Den kulturhistoriske tilgang

Historikeren er en lang (704 s) og til dels ganske kompliceret roman der omhandler en række forskere, primært historikere, og deres søgen efter Dracula. Romanen er fortalt ud fra forskellige synsvinkler og gennem forskelligt ”kildemateriale”. Fra dagbøger og breve til (fiktive) historiske krøniker og personlige beretninger. Denne fortællestil indebærer at alle kender en del af historien, men det samlede billede står først klart i slutning af romanen. De forskellige beretninger i Historikeren handler alle om Dracula, den historiske Vlad Dracula, som vist nok også er en vaskeægte vampyr der har levet i et halvt årtusind og forsat er i blandt os. Gennem udførlige beretninger om Vlad Draculas bedrifter, hans kamp mod Osmannerne, hans grusomheder overfor sine fjender, samt hans indædte forsvar for kristendommen, tegnes et portræt af en grusom, men også utrolig fascinerende skikkelse der sagtens kan hamle op med Stokers blodtørstige vampyr greve.

 

Det andet Europa

Historikeren udspiller sig tidsmæssigt fra 1930erne til nutiden. Hovedparten af romanen foregår dog i 1950erne med Den Kolde Krig som baggrundstæppe. Geografisk befinder vi os primært i Østeuropa og Tyrkiet. Netop de forskellige geografiske lokaliteter hvor jagten på Dracula foregår, hører til det bedste i romanen. Kostova har en eminent evne til at beskrive lande, byer og historiske steder så man selv får lyst til at rejse derhen og opleve det. Således får vi en fængslende beskrivelse af Istanbul og de meget forskellige kulturhistoriske traditioner der har præget byen. Der er også meget spændende beskrivelser af Rumænien, Bulgarien og Ungarn, som er de andre lande romanen foregår i. Herigennem får man et fascinerende indblik i østeuropæisk kultur og historie og dermed indblik i en del af Europa der stadigvæk er fremmed for mange i vesten.

 

Begavet underholdning   

Da Historikeren udkom, blev den af mange sammenlignet med Dan Browns Da Vinci mysteriet. På nogle områder minder de to romaner da også om hinanden, men som det forhåbentlig vil være fremgået er Historikeren en langt mere ambitiøs roman med en langt større intellektuel spændvidde. Tempoet er så tilsvarende noget lavere hos Kostova end hos Dan Brown. Dette betyder ikke at Historikeren ikke er underholdende. Hvis du er til begavet læsergys vil du finde timevis af gode stunder her.

 

Elizabeth Kostova: Historikeren: Lindhardt og Ringhof, 704 sider, 2005.

Skriv en kommentar til På sporet af Dracula