Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
IMG_2071 udenfor

Møllegades Boghandel


”Lad os komme af med bøgerne og erstatte dem med billeder af bøger, elektroniske billeder. Væk med de døde, erstat dem med fotografier”.

Sådan skriver John Coetzee delvist opgivende, delvist provokeret, i en dialog med sin forfatterkollega Paul Auster.

Rygtet om den traditionelle, fysiske bogs afsked har vi hørt på længe. Bogen, som vi kender den. Med sort blæk trykt på papir. I lyset af disse dystre profetier kan man undre sig over, hvordan en lille boghandel, der prioriterer små forlag over kendte forfattere og mainstream-udgivelser kan eksistere.

Men faktum er, at den ligger dér, på Møllegade, over for den gamle kirke, der nu er omdannet til Litteraturhouse: Møllegades Boghandel.

Møllegades Boghandel er en lille skæv boghandel, der har fokus på nordisk litteratur, og litteratur der bevæger sig mod musik og billedkunst, men den er også meget mere end det.

Forfatterreceptioner, små koncerter og udstillinger af mindre kunstnere er blandt det faste repertoire. Der er også plads til ”litteraturlaboratorier”, foredrag og andre kreative arrangementer. I forbindelse med ’KBH læser’ blev der fx afholdt et 2-dages seminar i orientalisme, mystik og eksotisme i 1800-tallets København.

Den forgangne lørdag var norske forfattere inviteret indenfor til at kaste lys over den litterære scene i Oslo. 215 mennesker havde meldt deres ankomst til dette event, og jeg kan forestille mig hvilken udfordring det har været for boghandlens lokaler (læs lokale), men det er samtidigt et vidnesbyrd om den ledige plads, som Møllegades Boghandel udfylder.

Boghandlen blev tidligere drevet af Husets Forlag, men er i dag en forening, der drives af frivillige. Det har medført, at boghandlen i dag har mere frihed, men til gengæld “ingen penge“. Det forklarer Mathilde Moestrup, der sidder i boghandlen, da jeg besøger den en torsdag eftermiddag.

Mathilde læser litteraturvidenskab, og hun deler den lidenskab for litteraturen, som fylder atmosfæren, når du træder ind i den lille butik.

Måske er det netop dette litterære frirum, som skabes på tværs af de der arbejder i Møllegades Boghandel, og de der besøger den, der gør, at Møllegades Boghandel synes urokkelig.

I en tid hvor økonomien er blevet ophøjet til videnskabens dronning, kan de små forlag, de passionerede læsere og os andre små romantikkere glæde sig over, at der er nogen der kæmper for dette skæve rum på indre Nørrebro, fyldt med bøger, som vi kender dem.

 

-  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  -

Læse mere om arrangementer og anden info på moellegadesboghandel.dk eller LIKE(!) dem på Facebook!

-  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  -

Skriv en kommentar til Møllegades Boghandel