Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
nu.og.her

En vellykket brevveksling


Samtalebøger og brevvekslinger mellem forfattere er frygtelig populære for tiden. Det er en vanskelig genre og jeg er generelt ikke den store tilhænger. Jeg er dog stor tilhænger af Paul Auster, hvorfor hans brevveksling med John Coetzee – Nu og Her– fik en chance.

På trods af (eller måske på grund af) min indledende skepsis, blev jeg vældig positivt overrasket. Brevvekslingen mellem Auster og Coetzee formår nemlig at balancere mellem det dagligdags (uden at det bliver for banalt) og det reflekterende (uden at det bliver for abstrakt). Der er en brevveksling mellem to ældre herre der interesserer sig for litteratur, politik og livets store spørgsmål, men som også interesserer sig for sport, mad og søvnrytmer.

Brevvekslingen strækker sig over tre år, og hyppigheden af brevene varierer. Den lange periode skyldes dels nogle praktiske forhold. Al kommunikation foregår via fax eller brev, og da Auster og Coetzee bor i henholdsvis USA og Australien er post jo en langsommelig affære. Begge forfattere rejser desuden meget og da de ikke bruger email, er de afhængige af at være hjemme for at kommunikere. Udover de praktiske forhold virker det dog også som om, at de kun skriver når de har noget at sige til den anden.

”Nu og Her” virker som en oprigtig samtale mellem to forfattere, der ikke kender hinanden frygtelig godt, men som alligevel nærer stor respekt for hinanden. Bogen virker ikke fortænkt, og brevene bærer ikke præg af at være skrevet til at blive udgivet. Hvornår i processen de har fået den idé skal jeg ikke kunne sige, men det virker ikke som om at det var formålet med brevene fra starten.

Brevvekslingen mellem Auster og Coetzee giver et fint indblik i to meget anerkendte forfatteres liv og tanker. Det er sjovt at høre, hvordan de omtaler deres bøger, deres forfatterskab og deres arbejdsproces. Og hvordan de opfatter sig selv og hinanden. Det handler ikke om, at man skal vide en masse detaljer om deres privatliv, men derimod om hvordan de ser på tingene.

”Nu og Her” er både sjov og interessant læsning, og den kan varmt anbefales.

Skriv en kommentar til En vellykket brevveksling