Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
US-LINCOLN-PRESIDENT

En nations (gen)fødsel


Den amerikanske borgerkrig der blev udkæmpet mellem 1861-1865 var verdenshistoriens første moderne krig. I forhold til antallet af døde, krigens varighed, samt den brutalitet hvormed den blev udkæmpet, er det kun Første og Anden verdenskrig der kan tjene som sammenligningsgrundlag. Ved siden af de egentlige krigshandlinger foregik der et mindst lige så beskidt politisk spil, af hvis udfald en nations skæbne og overlevelse afhang. Det er dette politiske drama Steven Spielbergs nyeste epos Lincoln behandler.

 

Den store mand og det beskidte spil   

Lincoln er på trods af navnet ikke en biografisk film om hele præsidentens liv. Lincoln er først og fremmest historien om en politisk proces, den proces der fører til slaveriets ophør. Spørgsmålet om slaver og retten til at eje disse, havde fra begyndelsen truet med at splitte de nyoprettede forenede stater og have altså kastet dem ud i en blodig borgerkrig. Lincoln skildrer de sidste fire måneder af krigen, som også skulle blive de sidste måneder af præsidents liv. Inden krigens ophør ønskede Lincoln en lov vedtaget i kongressen, der en gang for alle skulle afskaffe slaveriet. Dette var dog lettere sagt end gjort i en kongres der var dybt splittet over det betændte spørgsmål, og hvor fanatiske tilhængere af retten til at eje slaver stødte sammen med de liberales tro på at alle mennesker er født lige. I mellem disse ydrepositioner står Abraham Lincoln der nok er tilhænger af slaveriets afskaffelse, men som først og fremmest ønsker at holde sammen på den skrøbelige nation. Dermed bliver Lincoln et portræt af en mand der fremstår som idealist, men som samtidige også er realist og som er parat til at anvende alle midler for at nå sine politiske mål.

 

Den modne Spielberg

I forhold til mange af Steven Spielbergs tidligere film skiller Lincoln sig noget ud. Nok er der tale om et drama, men et meget afdæmpet et. Groft sagt får man to og en halv time hvor ældre mænd snakker om politik. Dette lyder måske kedeligt i nogens øre, og det vil da bestemt være en fordel hvis man interesserer sig for historie/politik. Men selv hvis man ikke gør det, er der stadigvæk tale om en utrolig fascinerende film, der skal ses alene for det fornemme skuespil. I hovedrollen er Daniel Day Lewis simpelthen inkarnation af Abraham Lincoln og understreger igen sin position, som en af sin generations største skuespillere, men også Tommy Lee Jones brillerede i en uforglemmelig rolle. Så hvis man ønsker at opleve verdenshistorie, som den kunne have udspillede sig og samtidige tjekke en af årets største Oscar favoritter ud, er der ingen vej uden om Lincoln.

 

Lincoln kan ses i biografer over hele landet.

Skriv en kommentar til En nations (gen)fødsel