Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Alegria2

Cirkus i verdensklasse


Hvis jeg siger cirkus, hvad siger du så? Associationerne er formenligt mange, når samtalen falder på cirkusoptrædener. Selv henføres jeg til min barndom og Cirkus Benneweis, der bød på alt fra klovne til løvetæmmere og linedansere. I går befandt jeg mig igen på tilskuerrækkerne – men denne gang i et noget mere moderne cirkustelt – og her var jeg vidende til cirkus, som jeg aldrig har set det før. I disse dage gæster Cirque du Soleil nemlig Jyske Bank BOXEN i Herning med det anmelderroste show Alegría. Og jeg er stadig høj oven på en helt igennem fantastisk oplevelse, hvor jeg det ene øjeblik sad med nerverne uden på tøjet og det næste blev ramt af de berømte kuldgysninger.

Overjordiske artister

Alegría er et spansk ord for opstemthed, glæde og jubel og består af et internationalt team med 55 artister og musikere fra 15 lande – heriblandt to jyske drenge. Der er altså tale om stor mangfoldighed. Men fra min plads i BOXEN var der ingen tvivl om, at artisterne (uanset nationalitet) er lavet af det samme stof – med glæden ved at optræde som vigtigste ingrediens. En glæde der ikke kunne andet end at smitte af på mig som tilskuer.

Showet bød på flamboyante kostumer, original live musik og en kunstnerisk opsætning. Artisternes ekstreme styrke, fart og elegance skabte noget nært overjordiske optrædener, når de udførte vanvittige trampolinspring, legede med ilden og fløj gennem luften. Langt ind i showet trådte de ikke så meget som ét skridt ved siden af, og jeg spekulerede på om de overhovedet kunne begå fejl.

Grin og eftertænksomhed

Som underholdende indslag mellem de akrobatiske numre havde showet to klove, der med meget simple historier fik salen til at grine højlydt. Jeg er personlig vild med ’fald på r**** humor’, så jeg var meget underholdt i disse sekvenser. Omkring midtvejs i showet optrådte en tredje klovn med et noget mere melankolsk og lyrisk stykke, hvor han (med min tolkning) gjorde op med og sagde farvel til sin skyggeside. Det var et scenografisk smukt nummer, hvor klovnen gik gennem en vinterstorm for efter stor vildrede at komme ud på den anden side til foråret.

Flotte rammer

BOXEN leverede nogle helt fantastiske rammer, og der var en super stemning blandt de fremmødte, der alle – lige som jeg – virkede til at rive sig med af det fantasifulde univers, som Cirque du Soleil satte op med Alegría. Til min overraskelse virkede stemningen forholdsvis intim, taget BOXENs store areal i betragtning. Og artisterne var gode til (bogstaveligt talt) at komme ud over scenekanten. Dette skabte en atmosfære, hvor man følte sig inddraget, hvilket jeg synes er vigtig, når der er tale om en cirkusoptræden.

De var bare mennesker

I et afsluttende trapez-nummer – som skulle have været den helt store finale – så man en menneskelighed, der ikke tidligere, havde været til at spore. Bedst som numret var i gang mistede to af artisterne nemlig grebet og faldt den lange vej ned i sikkerhedsnettet. Ærgrelsen var tydelig at spore hos de to uheldige akrobater, og det var en lidt ærgerlig afslutning på en ellers fejlfri aften.

Gør det!

Overordnet vil jeg beskrive Alegría som et levende kunststykke, hvor man ikke kan andet end at blive forbløffet og imponeret over, hvad den menneskelige krop kan præstere. Det er ikke cirkus, som jeg husker det fra min barndom, selvom showet indeholder mange af de klassiske cirkuselementer. Det er større og langt mere akrobatisk og kunstnerisk overgår det alt, hvad jeg tidligere har set. Produktionen er overdådig, og der er under hele showet op til flere bipersoner, der sniger sig frem og tilbage på scenekanten og skaber deres egen historie i historien. Musikken er utrolig smuk og fungerer på mange måder som limen, der får de forskellige dele af showet til at hænge sammen i en fin samhørighed.

Derfor kan jeg kun anbefale, at du gør det! Tag af sted og lad Cirque du Soleil tryllebinde dig i BOXEN. Man kan opleve Alegría frem til søndag med to forestillinger henholdsvis i dag (fredag) og i morgen (lørdag) og én eftermiddagsforestilling på søndag.

Læs mere om showet og køb billetter her: http://www.mch.dk/MCH/Kommende-arrangementer/Arrangementvisning.aspx?Action=1&NewsId=2938&PID=98626

 

Skriv en kommentar til Cirkus i verdensklasse