Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
S

R&B ikon fylder år


Hvis navnet Aaliyah ikke umiddelbart får nogle klokker til at ringe, kan det være fordi, man ikke har hørt så meget om hende siden hun gik bort for over ti år siden. Hun var en af de mest indflydelsesrige og musikalsk innovative skikkelser, R&B genren har set gennem tiden.

Den afdøde sangerinde ville i dag kunne fejre sin 33. fødselsdag, hvis hun stadig var i blandt os. Hun døde i et flystyrt på vej tilbage til USA efter at have færdiggjort optagelser til en musikvideo. Man fandt senere spor af alkohol og kokain i blodet hos piloten, der ligesom de 8 andre passagerer omkom som følge af den tragiske ulykke. Hun blev 22 år gammel.

Jeg har altid lidt vidst hvem hun var, men først for få år siden stiftede jeg rigtig bekendtskab med hende. Siden er jeg kommet til at holde meget af hendes musik. ”Dronningen af R&B” bliver af mange krediteret for at have redefineret, hvordan R&B kunne og skulle lyde i midten af 1990’erne. Hendes bløde og skrøbelige stemme stod altid lidt i kontrast til de hårde, langsomme og til tider mekanisk lydende beats, hun sang over. Tidligere havde genren været domineret af kunstnere, som fyldte meget på et nummer og ikke gav så meget plads til produktionen. Aaliyah gjorde det stikmodsatte. Hun flød elegant på musikken og holdte ofte pauser mellem hver sætning, hvilket fik lyrikken til at stå stærkere. Mange artister der kom efter hende, som Destinys Child og Faith Evans, var åbenlyst inspireret af hende. Aaliyah fik sin første pladekontrakt allerede som 12-årig, og debuterede som 15-årig med albummet ”Age Ain’t Nothing but a Number”. Albummet blev taget godt imod af anmelderne og blev også en kommerciel succes. Udgivelsen blev til i tæt samarbejde med sangeren R. Kelly, som hun havde et romantisk forhold til. Det kom senere frem, at de var hemmeligt gift, selvom hun var mindreårig. Efter det store mediehysteri som fulgte, blev ægteskabet ophævet. Sangerinden måtte se sig om efter en ny samarbejdspartner. Valget faldt på produceren Timbaland, som man i dag kender for at have samarbejdet med en bred vifte af de mest populære pop og hip-hop artister de senere år, alt fra Justin Timberlake til Jay-Z (og for nyligt dem begge). Sammen kreerede de to det fantastiske album ”One in a Million”, som overgik forgængeren både kunstnerisk og kommercielt. Det var med det album, at hun cementerede sin status som dronning af R&B.

Mange kunstnere nævner den dag i dag, Aaliyah som en stor kilde til inspiration. Blandt dem er rapperen og sangeren Drake, der er gået så langt som at få hendes ansigt tatoveret. Drake har eftersignende købt rettighederne, til en masse ikke før udgivet materiale. Det skal så resultere i nyt album, som efter planen skal udkomme i år.

Er man endnu ikke bekendt med Aaliyah, kan det varmt anbefales at blive det. Musikken holder stadig den dag i dag, måske endda mere end nogensinde, på grund af de mange nye R&B sangere der er kommet til i nyere tid. Frank Ocean, The Weeknd og Miguel, må alle siges at have elementer af Aaliyah i deres musik. Har man ikke hørt hende før, er det bare om at komme i sving, og ellers skader det jo aldrig at sætte det på endnu engang. Tværtimod.

 

Skriv en kommentar til R&B ikon fylder år