Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Peter_Plaugborg_og__711132a

Engle i Amerika


På Betty Nansen Teater i København opføres et af de største kærlighedsdramaer, der nogen sinde er skrevet. ’Engle i Amerika’ er en forestilling, der siden 1980erne har fået folk til at sætte spørgsmål ved AIDS fordømme og religion.  

Forestillingen handler i grove træk om den AIDS-ramte Prior, der bliver forladt af sin kæreste Lou, da han havde mest brug for ham. Lou frastødes af Prior, og det sygdommen gør ved ham. Vi møder også mormonen Joe, der er skabsbøsse, og som prøver at frigøre sig fra sin deprimerende kone Harper. Han springer ud af skabet og forelsker sig i Lou.

Handlingen foregår i 1980’ernes USA, og har betydet enormt meget for mange homoseksuelle  gennem tiden. Man mente førhen, at det var gud, der staffede de homoseksuelle og at de selv var ude om det, når de blev ramt af ’gay cancer’, som man kaldte AIDS og HIV. Sygdommen spredte sig som ringe i vandet i storbyerne og frygten for selv at blive ramt gjorde, at de syge, blev ladt alene.

”Jeg tror, stykket har betydet ufatteligt meget for det homoseksuelle miljø, fordi det gav en stemme til de AIDS-ramte. Det har været en øjenåbner, og er det for så vidt stadigvæk. Der er stadig meget uvidenhed om aids i dag” Siger Peter Plaugborg, som spiller den syge Prior til Politiken den 04.01.13.

Mange teaterforestillinger handler, ligesom denne, om kærlighed. Men ’Engle i Amerika’ sætter også fokus på fordommene om AIDS og om homoseksualitet generelt, som selv i 2013 er et tabu. Forestillingen sætter tanker i gang, og skuespillernes præstationer er ualmindeligt gode.

Meget teater for pengene

Forestillingen varer 4 timer og 30 minutter, og skal jeg være ærlig, kunne instruktøren Christoffer Berdal godt have skrået en replik eller to fra et par steder. Men i betragtning af hvor vigtigt temaet er, og hvor fantastisk skuespillerne spiller, vil jeg varmt anbefale at tage en tur på i teateret og se nyklassikeren ’Engle i Amerika’.

’Engle i Amerika’ spiller frem til den 17 februar 2013 på Betty Nansen i København. Det koster helt ned til 100 kr. for en billet, hvis man er under 25 eller er studerende.

Medvirkende: Peter Plaugborg, Johannes Lilleøre, Marie Tourell Søderberg, Sarah Boberg, Flemming Enevold, Ditte Gråbøl, Casper Crump og Martin Bo Lindsten

Skriv en kommentar til Engle i Amerika

1 kommentar

  1. Sejt, Christina! Jeg skrev det jo til dig i vores chat af 26. oktober 2012 først på aftenen: du kan godt, også uden mig. ;-) Håber, alt er vel.

    Kærlig hilsen

    Ole