Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Foto: www.natmus.dk

Foto: www.natmus.dk

Moden gennem tiderne


Gennem tiden har moden ændret sig drastisk og i Nationalmuseets online database, Modens historie – Tidens tøj, kan man få adgang til tøj der belyser modens historie fra 1700-tallet og frem til 1980’erne.

Nationalmuseet har på deres website åbnet op for en database, der på fin vis fører den besøgende gennem forskellige tider, hvor tendenser som korsetter, knæbukser, kniplinger, lårkorte kjoler, afghanerpels og meget andet har været på mode.

Mandsdragt med kjol, vest og knæbukser fra 1700-tallet foto: www.natmus.dk

Brudekjole fra 1700-tallet foto: www.natmus.dk

Databasen er bygget op om 11 tidsperioder, og indledes alle med en beskrivelse af de forskellige trends, der var karakteristiske i de gældende perioder. Efterfølgende listes alle dragter op i venstre side hvor man efter interesse kan klikke sig ind på de enkelte dragter. De fleste dragter ses fotograferet forfra og bagfra, og suppleres med en tilhørende beskrivelse af den aktuelle dragt.

Modens historie – Tidens tøj fungerer ikke blot som et modekatalog over fortidens stilarter. I kraft af tøjet får man et indblik i Danmarks historie, og de elementer der gennem tiden har haft indflydelse på den skiftende mode. Et eksempel på dette kan være handlen med Kina i 1700-tallet, som fik stor indflydelse på moden. Silke blev populært, og kinesiske motiver blev gengivet på både tøj, møbler og tapeter. Ligeledes havde den tyske besættelse i 1940’erne også indvirkning på moden, alt var rationeret og tøjet måtte genbruges og sys om.

Desværre kan man ikke zoome ind og ud på detaljer, eller vende og dreje de forskellige dragter, men hvis man er dygtig til at sy, kan man finde snitmønstre på flere af dragterne.

Find Modens historie – Tidens tøj her.

Aftenkjole fra 1960’erne foto: www.natmus.dk

Beatles-habit fra 1960’erne foto: www.natmus.dk

 

Skriv en kommentar til Moden gennem tiderne